Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > DEČJA RADIONICA ,,ZAHTEV ZA PRIJATELJSTVO“

DEČJA RADIONICA ,,ZAHTEV ZA PRIJATELJSTVO“

Subota, 11. maj, 13–14.30 sati:

Rođeni iste godine (1914), umetnici Ljubica Sokić i Bogdan Šuput bili su prijatelji dugi niz godina, družeći se na studentskim ekskurzijama, u Beogradu i Zagrebu gde izlažu u okviru umetničke grupe „Desetorica“, ali i tokom boravaka u Parizu. Da je Cuca Sokić negovala sećanje na prijatelje potvrđuje i veliki broj Šuputovih ostvarenja koje je poklonila Spomen-zbirci. Ona predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva.

Ko je tvoj najbolji drug, da li je danas dovoljan zahtev za prijateljstvo na društvenim mrežama i koliko je posebno mesto koje pravi prijatelji zauzimaju u našim životima, bez obzira na pol, razlike i interesovanja, biće tema ove radionice.

Ulaz na radionicu je slobodan.

O IZLOŽBI:

Izložbom Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput, autorke Marte Đarmati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava 105 godina od rođenja dvoje stvaralaca, kao i desetogodišnjicu smrti Ljubice Sokić. Postavka je zamišljena kao omaž u čast dvoje umetnika koji su pripadali predratnoj generaciji srpskih slikara. Njihovo prijateljstvo trajalo je do Šuputove tragične smrti u Novosadskoj raciji 1942. godine. Poštujući neispunjenu želju Pavla Beljanskog da u svoju kolekciju uvrsti i Šuputove radove Ljubica Sokić je poklanjala Spomen-zbirci dela ovog umetnika koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva. Postavka obuhvata 55 umetničkih dela i neke od ličnih premeta dvoje umetnika, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele. Izložba traje do 2. juna.

 

Izvor: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Ostavite odgovor

Top