УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА

УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА

И ове године Удружење новинара Војводине и нових медија доделило је годишње награде заслужним новинарима – члановима УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА.

Свечано уручење награда уприличено је 15. маја у 18.00 часова у Архиву Војводине, а присутнима се обратио директор др Небојша Кузмановић, пожеливши добродошлицу.

др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине

Награде добитницима уручили су мс Жељко Савић, председник Управног одбора и председник жирија др Жарко Димић.

Жири је ове године добио  мноштво предлога и препорука, а након заседања, једногласно је донео следеће одлуке:

***

1 НАГРАДУ ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ за животно дело ове године ДОБИЋЕ – новинари Милада Поповић, Шћепан Алексић, Радомир Чубрановић и Миломир Марић.

Милада Поповић

Од Тањугове школе новинарства за изузетне таленте 1974. године до данас, сабрала је у свој стручни опус веома лепе и квалитетне садржаје, и обогатила и свој и наше животе изузетним животним темама у које је уградила лични печат. Довољно је рећи: „На три воде“, „Куда иде Војводина?“, „Ни мање ни више“, „Огледало града, град у огледалу“ да препознамо ко је. Чуо се њен глас од Сарајева до Аустралије и Новог Сада данас, када је уредник Првог програма радија и помоћник програмског директора за радио.  Члан је УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА  Бројним наградама које већ има – додаје данас и ову, Димитрије Давидовић за животно дело – Милада Поповић.

*

Син Шћепана  Алексића

Од новембра 1976. године и текстова за „Билећке новости“, рада у „Гласу Требиња“ и Радио Требињу, за „Вечерњи лист“ Загреб и „Вечерњим новостима“ Сарајево, низале су се године стручног и животног богатог искуства. Радио је као сарадник Новинске агенције Танјуг Београд, био главни уредник листа „Херцеговац“, сарађивао је са „Гласом Требиња“ и Радио Требињем,  „Вечерњим листом“  Загреб и „Вечерњим новостима“  Сарајево. До маја 2008.године био је новинар Танјуга Београд, дописништва за Републику Српску, као и сарадник Радио РС Бањалука, БХ један Сарајево и „Гласа Српске“ из Бањалуке. Још увек траје његова сарадња са „Гласом Требиња“.                                              Члан је УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА, Данас добија награду Димитрије Давидовић за животно дело– Шћепан  Алексић.

Радомир и Александра Чубрановић

Од 1971.године, када се запослио као први дипломирани новинар у историји листа „Зрењанин“, у коме је почео као хонорарни сарадник 1966., до данас, прешао је дуг животни и изузетно садржајан пут, као и вредно стручно усавршавање. Био је сарадник и уредник, као и директор разних значајних медијских кућа, радија, телевизије и штампаних медија. Данас је председник Актива слободних новинара и члан Мреже слободних новинара Југоисточне Европе, главни и одговорни уредник новосадског магазина занатлија „Еснаф“, технички уредник часописа „Вијест“ црногорске националне мањине новинар магазина „Поглед“ и шеф је дописништва за Војводину највећег електронског часописа српске дијаспоре „Штајерске новице“ Марибор-Грац.    

Члан је УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА          

Његовој сарджајној новинарској  биографији додајемо – награда Димитрије Давидовић за животно дело – Радомир Чубрановић.

*

Миломир Марић

У Горњем Милановцу је завршио основну и средњу школу, а потом студије новинарства на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Своју каријеру започео у часопису ,,Дуга“ током 1970-их година. Својим досадашњим новинарским радом учинио је да новинарство, не само у Републици Србији, већ и у ширим оквирима добије један савремени и модеран импулс. Поготово у сфери истраживачког новинарства и новог позитивног приступа електронским медијима, где је посебно истакнут његов модеран и сензибилан уређивачки приступ. Радио је као главни уредник новина: Дуга, Интервју, Профил и Дама. На телевизији Кошава/Хепи је почео да ради 2008. године. Данас ради као главни уредник исте. Аутор је и водитељ емисија Ћирилица и Голи живот. Тренутно води ТВ емисију Добро јутро, Србијо. Члан је УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА      Данас добија награду Димитрије Давидовић за животно дело – Миломир Марић.

***

2 ЗМАЈ – награду за новинарство и нове медије заслужним новинарима и медијским радницима који раде на телевизији, радију и интернет порталима ове године добиће новинари Биљана Диковић, Ивана (Летош) Бранков и Неда Гаврић.

*

Биљана Диковић

Због умећа да на оштар и јасан начин изложи догађај, као и због дикције која јој је такође урођени таленат, те спремности на рад у сваком тренутку и свим условима, сјајној сарадњи са колегама, она је написала значајне текстове, репортаже, урадила интервјуе телевизијског, радијског, штампаног и интерент новинарства, и многи од њих су штампани у бројним књигама. Од Радио Ужица где је почела са своје три ауторске емисије и рада у инфо-редакцији, локалног листа „Вести“ и „Ужичке недеље“, била је сарадник значајних стручних и информативних, штампаних и интернет медија у земљи и иностранству у свом новинарском раду дугом преко две деценије. Учествовала је у бројним новинарским пројектима и семинарима организованим од стране светских стручњака на тему медија и новинарског извештавања. Инспирисани њеним радом као главног и одговорног уредника сајта Србски ФБ Репортер, многи су покренули разне портале. Била је члан је УНС, Друштва новинара Војводине, а сада Удружења новинара Војводине и нових медија, АРС академије и Друштва нових медија од оснивања, Удружења књижевника Србије, Клуба успешних… Данас ће међународној награди «Златно новинарско перо» додати и ову – Змај – награду за новинарство и нове медије – Биљана Диковић.

*

Ивана (Летош) Бранков

Почела је као стални хонорарни сарадник у новосадском листу „Дневник“, у редакцији Новосадске хронике, објављивала текстове у београдској „Политици“, „Вечерњим новостима“, писала за „Сремске новине“ и локални лист „Цемент“. Била је новинар и водитељ, као и директор обе медијске куће Радио Беочин и Телевизије Беочин. Од 2009. године ради у електронским медијима – уређује и води страницу Културног центра општине Беочин и  Библиотеке Беочин преко којих редовно информише грађане о свим културним  дешавањима на територији беочинске општине. Члан је УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА                                             

Данас добија Змај – награду за новинарство и нове медије – Ивана (Летош) Бранков.

*

НЕДА ГАВРИЋ

Уредник је и водитељ ТВ емисије ,,Стил“ која се емитује на десет Тв канала, а бави се актуелностима у култури, спорту, образовању као и темама забавног карактера. Радијски је водитељ  Контакт РТВ у Бањалуци. Уредник је ,,Разговараонице са Недом“ на порталу за културу и образовање ,,Показивач“ из Крагујевца, где за саговорнике има људе који су својим радом и стваралаштвом допринели развоју културе, музике, спорта… Интервјуе седмично објављује и за сајт Књижевне радионице „Кордун“. Члан је Удружења књижевника Републике Српске и Удружења књижевника Србије. 2020. године. Одлуком Министарства просвјете и културе Републике Српске, уписана је у Регистар уметника Републике Српске. Члан је Удружења новинара Војводине и Друштва нових медија. Данас је добитник Змај – награде за новинарство и нове медије – НЕДА ГАВРИЋ.

***

Јована Јањић

3   Награда за младо новинарско перо додељује се заслужним младим новинарима, дизајнерима или фотографима, који раде у области нових медија.

Основне студије Графичког дизајна уписала је на Академији Уметности у Новом Саду 2020. године. Члан је Удружења Новинара Војводине и нових медија. Преко пројекта ,,Моја прва плата”, радила је у ,,CDC” студију као дизајнер, аниматор и илустратор, а другу академску годину провела је у Пољској, на размени Академије лепих уметности у Гдањску. Њен уметнички печат већ имају бројне изложбе – каталоге и плакате, урадила је и лого за познате брендове Eat&Save и Book All.    

Награда за младо новинарско перо ове године иде у руке дизајнеру Јовани Јањић.

***

4 Анастас Јовановић, награду за фотографију: уметничку и документарну добили су Kirill Eltsov, академски фотограф, за уметничку фотографију и Немања Вуковић, професионални фотограф, за документарну фотографију.

Кирил Елтсов (Kirill Eltsov)

Дипломирао је на Mossovet College у Москви, на студиjском програму техника и уметност фотографиjе. Завршио jе лабораторију «АЗЫ» (АЗИ) NII SREDA за младе уметнике у Москви. Има велико искуство у организацији изложби у уметничким галеријама, као и у сарадњи са уметницима и галеријама. Уз организацију, ради и креативни дигитални програм и каталог фотографија. Члан је УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА   Анастас Јовановић, награду за уметничку фотографију, добија академски фотограф Кирил Елтсов (Kirill Eltsov).

*

Немања Вуковић

Завршио је средњу музичку школу Петар Крањчевић у Сремској Митровици и Академију уметности универзитета у Бањалуци на смеру теорија музике.  Добитник је награде АРС академије из области портретне фотографије. Члан је Удружења Новинара Војводине и нових медија. Сада добија Анастас Јовановић, награду за документарну фотографију – Немања Вуковић.

***

Жири похваљује радове: Светозара Иконова, Зорана Бајића и Јелене Малбашки.

Извор: ТВ АРС МЕДИА

Текст: УНВИНМ

Фотографије: АРС АКАДЕМИЈА

One thought on “УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА

  1. ЧЕСТИТАМ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ“

    ДОБИТНИЦМА ЧЕСТИТАМ НА ПРИЗНАЊИМА!РФЕЋНОИ!РЕ

    СРЕЋНО!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *