МУЗЕЈИ, ОДРЖИВОСТ И БЛАГОСТАЊЕ

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10  

МУЗЕЈИ, ОДРЖИВОСТ И БЛАГОСТАЊЕ

15. – 19. мај 2023.

Радно време током трајања Манифестације: 10.00 – 20.00

понедељак, 15. мај и уторак, 16. мај

17.30 – 19.00 часова

Радионица илустрације Нацртај своју причуу поставци изложбе „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић – илустрације из Заоставштине Љубице Цуце Сокић из Народне библиотеке Србије”

У недељи манифестације Музеји за 10 у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића одржаће се дводневна радионица илустрације, на којима ће заинтересовани имати прилику да упознају и примене основне теоријске и практичне постулате илустраторског рада. Полазници ће моћи да истраже начине на које је могуће представити основне наративне елементе из приче кроз ликовну форму, који су могући извори инспирације за илустраторски рад, као и да примене стечена знања и реализују своју илустрацију путем техника пастела, колажа, акрила и цртачких техника. Потребно је да полазници на радионицу понесу своју омиљену књигу. За учешће у програму није потребно претходно знање. Радионица је намењена свим старосним групама, а ликовни прибор је обезбеђен. Потребно је да се заинтересовани пријаве на радионицу путем е-маил адресе ilustracija10@gmail.com или да се јаве Звездани Ђуричић на број телефона 021/2215-663.

среда, 17. мај

18 часова

Предавање Да ли је дечја илустрација увек намењена само деци?

Ана Ракић

Предавање музејског саветника Ане Ракић размотриће дилеме које често намеће дечја анимација, илустрована литература и периодика – шта се крије иза илустрације за децу и који су то квалитети и поруке садржани у њој? Излагање ће покушати да проникне у главне изворе инспирације најплоднијих и најпрепознатљивијих дечјих илустратора XX века, као и у значај симболизма, антропоморфизма, као и класицистичких архетипова који су, кроз илустрацију, постали носећи културолошки феномени у свести деце и одраслих.

четвртак, 18. мај

18 часова

Обележавање Међународног дана музеја:

Пројекција ТВ филма „Сликари и вајари – Љубица Цуца Сокић“

У оквиру пратећег програма изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића биће приказан документарни филм о овој ауторки, из серијала „Сликари и вајари“, редакције образовног програма Телевизије Београд. Филм из 1986. године прати сликаркин развој стваралаштва од почетака у Уметничкој школи у Београду када развија сопствени израз у оквирима интимизма. Боравак у Паризу од 1936. године је инспирише на наставак сликања у домену умерене апстракције, док у послератном периоду долази до редукције цртежа и доминације бојених површина. Филм је сниман и атељеу Љубице Цуце Сокић, у Музеју савремене уметности у Београду и Народном музеју. Поред Љубице Сокић, у филму говори и њен колега и историчар уметности Алекса Челебоновић.

Уредник: Ибрахим Хаџић, режија: Гојко Шкарић, сценарио: Никола Кусовац.

петак, 19. мај

18 часова

Вече илустратора:

илустрација као специфичан облик уметничког приповедања

Мр Ивица Стевановић и Данило Лаловић

Професор Академије уметности у Новом Саду мр Ивица Стевановић на предметима Илустрација, Стрип и Дизајн књиге и сарадник Данило Лаловић ће у простору Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића публици представити елементе настанка илустрације, као и процес настанка илустраторског рада. Они ће приказати еволутивни ток креације идејног концепта путем адаптације визуелног језика у односу на ток радње одабраног наративног садржаја (литерарног предлошка) и његово усклађивање са задатом формом, жанром или временско-историјским одредницама. Публика ће моћи да се упозна са различитим техникама извођења илустрације – од традиционалних ликовних техника до дигиталног сликања.

Током трајања Недеље музеја посетите Selfie Room у простору изложбе

Посетиоци ће у кутку за читање у оквиру изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић моћи да направе селфи са сликарским прибором Љубице Сокић и са јунацима њених најлепших илустрација дечје литературе, као и да прелистају неке од дечјих књига које је илустровала.

Извор: ТВ Арс Медија

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *