ДЕЧЈА РАДИОНИЦА ,,ЗАХТЕВ ЗА ПРИЈАТЕЉСТВО“

Субота, 11. мај, 13–14.30 сати:

Рођени исте године (1914), уметници Љубица Сокић и Богдан Шупут били су пријатељи дуги низ година, дружећи се на студентским екскурзијама, у Београду и Загребу где излажу у оквиру уметничке групе „Десеторица“, али и током боравака у Паризу. Да је Цуца Сокић неговала сећање на пријатеље потврђује и велики број Шупутових остварења које је поклонила Спомен-збирци. Она представљају драгоцено сведочанство њиховог пријатељства.

Ко је твој најбољи друг, да ли је данас довољан захтев за пријатељство на друштвеним мрежама и колико је посебно место које прави пријатељи заузимају у нашим животима, без обзира на пол, разлике и интересовања, биће тема ове радионице.

Улаз на радионицу је слободан.

О ИЗЛОЖБИ:

Изложбом Прича о двоје уметника: Љубица Сокић и Богдан Шупут, ауторке Марте Ђармати, Спомен-збирка Павла Бељанског обележава 105 година од рођења двоје стваралаца, као и десетогодишњицу смрти Љубице Сокић. Поставка је замишљена као омаж у част двоје уметника који су припадали предратној генерацији српских сликара. Њихово пријатељство трајало је до Шупутове трагичне смрти у Новосадској рацији 1942. године. Поштујући неиспуњену жељу Павла Бељанског да у своју колекцију уврсти и Шупутове радове Љубица Сокић је поклањала Спомен-збирци дела овог уметника која данас представљају драгоцено сведочанство њиховог пријатељства. Поставка обухвата 55 уметничких дела и неке од личних премета двоје уметника, приказујући њихове животне и стваралачке паралеле. Изложба траје до 2. јуна.

 

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *