VALERIE LERAY – MESTA ROMSKIH INTERVENTNIH LOGORA TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA – PREZENTACIJA UMETNIČKE PRAKSE

Ponedeljak | 25. februar, 2019. | 18h

Galerija N, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Ulaz slobodan

Valeri Lere (Valérie Leray), učesnica izložbe Moja umetnost je moja stvarnost – My Art is My Reality, predstaviće svoju umetničku praksu i radove iz serije Mesta bez imena (2006-2015) u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u ponedeljak, 25.02.2019. u 18h. Autorka u seriji radova Mesta bez imena (2006-2015) istražuje mesta romskih interventnih logora tokom Drugog svetskog rata u Francuskoj i Evropi.

Važnost njenog projekta se ogleda u mogućnosti rasvetljavanja i novog sagledavanja istorije Roma u Evropi, rekontekstualizaciji individualne i kolektivne memorije, te doprinosa koji nova saznanja mogu pružiti savremenim društvenim procesima.

Geopolitički i geoistorijski kontekst je od posebne važnosti za autorku koja u seriji radova Mesta bez imena (2006-2015) istražuje mesta romskih interventnih logora tokom Drugog svetskog rata u Francuskoj i Evropi, čija se zaboravljena prošlost razotkriva činom fotografskog i video beleženja. Polazište opsežnog istraživačkog projekta je njena lična perspektiva i porodična istorija, koju dalje nadograđuje antropometrijskim slikama i istorijskim dokumentima.

Autorka se bavi analizom samog fotografskog medija, njegove istorijske uloge kao svedočanstva i artefakta potrebnog za rekonstrukciju događaja, kao i ispitivanjem odnosa istinitog i lažnog u ovom procesu i mogućnosti manipulacije informacijama i slikama.

Valérie Leray živi i radi u Orleansu i Berlinu, a u Novom Sadu boravi u  okviru rezidencijalnog programa MSUV – RISK CHANGE i Novi Sad 2021.

Kustoskinja izložbe: dr Sanja Kojić Mladenov

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Izložba Moja umetnost je moja stvarnost – My Art is My Reality bavi se ispitivanjem promenljivih pozicija moći, različitih geopolitičkih interesa, menjanja strana i uloga, kroz analiziranje pitanja dokumentovanja istorije, postojanja prikrivenih i zaboravljenih arhiva, te građenja identiteta na osnovu vladajućih stavova i odnosa.

Međunarodna izložba koncipirana je kroz učešće umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Albanije, Izraela i Kanade koji koriste studije slučaja iz prošlosti, arhivsku građu ili lična iskustva kao resurs za njihovu rekontekstualizaciju i novo predstavljanje.

Cilj izložbe je ukazivanje na značaj sećanja na nasilna i traumatična iskustva, ali i važnosti pomirenja i očuvanja zajedništva kroz savremenu umetničku praksu, te ispitivanje pozicije kolektivnog i personalnog identiteta kao promenljive kategorije direktno povezane sa društvenim procesima.

Izložba je pokrenuta kao segment zajedničkog projekta Goethe-Instituta i Instituta français u Hrvatskoj, uz podršku Muzeja moderne i savremene umetnosti iz Rijeke, Galerije Kai Dikhas iz Berlina i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Nakon uspešne prezentacije u Muzeju moderne i savremene umetnosti u Rijeci tokom novembra – decembra 2018. godine, izložba ima svoju drugu prezentaciju, u nešto izmenjenoj formi, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Izložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE (Rizikuj promene), podržanog od strane programa Evropske Unije Kreativna Evropa.

Podrška rezidencijalnom programu projekta – Fondacija Novi Sad – 2021

 

Izvor: MSUV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.