ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „СТУДИЈА СЛУЧАЈА“ БИЉАНА ЂУРЂЕВИЋ У МСУРС

Отварање изложбе „Студија случаја“ београдске умјетнице Биљане Ђурђевић, одржаће се у четвртак, 30. јуна у 20.00 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Изложбом „Студија случаја“ београдске умјетнице Биљане Ђурђевић, доценткиње на Факултету ликовних уметности у Београду, наставља се овогодишња успјешна сарадња између Музеја савремене уметности у Београду са Музејом савремене умјетности Републике Српске.

Након изузетно запажене изложбе Биљане Ђурђевић у Салону Музеја савремене уметности у Београду,  гдје је представљен дио њеног новог мултимедијалног умјетничког пројекта у свом пуном обиму биће приређен у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Биљана Ђурђевић је призната умјетница на свјетској савременој умјетничкој сцени са великом међународном репутацијом. Њени радови су изложени у угледним свјетским галеријама и музејима. Умјетничка пракса Биљане Ђурђевић већ двије и по деценије континуирано се развија око истраживања концептуалних потенцијала медија класичне слике, док су посљедњих година њена стваралачка интересовања проширена и на рад у пољу стоп-анимације.

Изложба „Студија случаја” представља наставак истраживања која је умјетница започела у оквиру серије радова „Оруђе делања”, у којем приказује савремено друштво огрезло у процесима непрекидне производње и потрошње. Овим мултимедијалним умјетничким пројектом остаје вјерна осликавању сопственог доживљаја свијета у којем се налази али и свакодневнице коју она сматра тјескобном, тензичном и пуном конфликата и страхова.

Синематичност призора у њеним радовима наглашена је кадрирањем ентеријерских и екстеријерских ситуација – дугих, пустих фабричких ходника, жељезничких станица, индустријског пејзажа. У своим радовима даје посебан драмски тон, у присуствима главних актера радње, деперсонализованих експонената експлоататорских система, у чину надзирања, контроле и потенцијалног кажњавања непослушног потчињеног.

Серија радова „Студија случаја“ дијелом произилазе из графичке новеле коју је ауторка објавила 2020, а која је добила даљу визуелну елаборацију најприје у серији слика великог и средњег формата, у којима уводи одређене новине у ликовном поступку, затим и у видео-анимацијама, чиме се заокружује врстан трансмедијски и есејистички приступ теми.

Ова изложба представља полазну тачку студије случаја о људској, социјалној и етичкој деградацији а које нису дио дистопијске визије будућности, већ рефлексија свијета у ком тренутно живимо.

Изложба „Студија случаја“ Биљане Ђурђевић биће отворена до 30. јула 2022. године.

Кустоси изложбе су Мирослав Карић, Музеј савремене уметности у Београду и Младен Бањац, виши кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске.

О умјетници:

Биљана Ђурђевић (1973, Београд) дипломирала је на сликарском одсјеку Факултета ликовних уметности у Београду 1997. године, гдје је такође завршила магистарске и докторске студије. На истом факултету ради од 2009. Током 2011. и 2012. била је гостујући предавач на Универзитету Парсонс –The New School у Њујорку. Од 1998. године, самостално је представљала радове у Музеју модерне уметности у Стокхолму, Музеју уметности у Хаифи, Израел, Галерији Давид Гало у Берлину, Музеју савремене уметности у Београду, Културном центру Београд, Браверман Галлерији у Тел Авиву, Др. Éва Кахáн Фондацији у Будимпешти и Бечу итд.

Учествовала је на бројним групним изложбама у земљи и иностранству, укључујући: Ars danubiana, Регенсбург; FАQ Serbia, Austrian Cultural Forum, Њујорк; Playlist, Музеј савремене уметности, Стокхолм; The Artist’s Glance, Музеј Фрисирас, Атина; On Normality, Музеј савремене уметности, Клагенфурт; Footnotes on Geopolitics, market and amnesia, Друго московско бијенале, Москва; Passion for Art – Kunst der Gegenwart, 35 година Essl Collection, Клостернојбург, Аустрија; Zones of Contact, 15. Бијенале у Сиднеју, Gallery of New South Wales, Аустралија…

Дјела јој се налазе у јавним и приватним збиркама у земљи и иностранству: Музеј Албертина, Аустрија; Museet Moderna, Шведска; Музеј савремене уметности Београд; Музеј Фрисирас, Грчка; Музеј савремене уметности Аскона, Швајцарска итд.

Извор: Музеј савремене умјетности Републике Српске

Фото: Бојана Јањић, Владимир Поповић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *