ОДРЖАНИ 39. ЖЕТЕЛАЧКИ ДАНИ У МУЖЉИ КОД ЗРЕЊАНИНА

У суботу, 3. јула 2022. одржани су 39. жетелачки дани у Мужљи код Зрењанина. Циљ ове традиционалне манифестације јесте да се одрже обичаји како се некада жито ручно жело, везивало и слагало и којим алаткама, те каква се храна служила и каква се одећа носила у пољу. Манифестација је почела фолклором и свирањем цитри у центру овог банатског села а испред просторија КУД „Петефи Шандор”. Присутне учеснике и госте поздравили су на српском и мађарском језику председник Савета МЗ „Мужља” Ервин Палатинуш и градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

Након програма се колона са ватрогасима на челу упутила у атар села поред пони-салаша и Сунчаног језера. И док су кулинари припремали лангош (мекике) и овчији паприкаш који су се могли за повољну цену појести у току или након манифестације, дотле су такмичарске екипе заузеле позиције испред својих парцела за жетву. Но пре жетве поставља се традиционални оброк и распоређују стари алати и предмети за јело и пиће. Свештеник благослови род жита, учесници и гости се прихвате послужења а тамбураши обиђу сваку екипу да се мало провеселе. Тада почиње жетва традиционалним косама које имају затегнут канап ради формирања снопова.

У ком смеру ће се жети жито зависи одакле ветар дува, а сазнајемо да се у случају велике суше, парцеле увече мало поквасе водом. Снопове најчешће купе и везују жене и деца везама од стаблика жита припремљеним дан раније код куће. Сазнајемо да се пластови дену у облику крста, један пласт мора да има 18 увезаних снопова те се у току жетве која се одвија веома брзо, брзо мора и размишљати. Госпођа Ружа Јухас, чланица једне од укупно две екипе Дужијанце каже да се овај посао мора волети. Јесте тежак али се не боји посла јер је ово почела да ради са својим родитељима од дванаесте године, отуда и брзина.

На овогодишњој манифестацији учествовале су екипе из Војводине али су гости дошли са свих страна Србије и Мађарске, као и културни и политички представници. Због атрактивности и аутентичности призора, владало је велико интересовање фотографа из Зрењанина, Београда и Новог Сада, што само показује да су организатори уједно и добри домаћини. Сем жетве на традиционални начин, организовано је и пецање за децу као и кување рибље чорбе.

Текст и фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *