Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > OTVARANJE IZLOŽBE ,,MATRICA. MONOLOGIJA DANILA VUKSANOVIĆA“

OTVARANJE IZLOŽBE ,,MATRICA. MONOLOGIJA DANILA VUKSANOVIĆA“

Galerija Matice srpske će u petak, 23. oktobra 2020. godine u 19.00 sati Svečanom sednicom i otvaranjem doktorske izložbe Matrica. Monologija Danila Vuksanovića obeležiti Dan Galerije kojim se proslavlja 173-godišnjica osnivanja. 

Svečanu sednicu će pozdravnim govorom otvoriti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dok će o izložbi govoriti mr Danilo Vuksanović, autor. Negujući tradiciju dobročinstva i prijateljstva sa institucijama, ustanovama i pojedincima, sednica će se završiti dodelom zahvalnica Kluba prijatelja Galerije Matice srpske. U godini kada su podrška i saradnja dela važnija od drugih ovim činom ćemo se sa posebnom pažnjom zahvaliti onima koji su tokom proteklih godinu dana, učestvovali u programima Galerije i doprineli njenom uspešnom radu na očuvanju i prezentaciji nacionalne umetnosti

Izložba Matrica. Monologija Danila Vuksanovića

Dan Galerije Matice srpske kojim se obeležava i proslavlja rađanje ideje o osnivanju Galerije i kada se sagledavaju rezultati dosadašnjih dostignuća, trenutak je kada smo više nego ikad svesni da samo poštujući tradiciju, stvaramo tradiciju. U skladu s tim, 173-godišnjica osnivanja Galerije posvećena je izložbi Matrica. Monologija Danila Vuksanovića, kojom autor i umetnik Danilo Vuksanović, preispituje život predmeta u muzeju i ukazuje na važnost simbola prošlosti kao modela za stvaranje u aktuelnom umetničkom trenutku, idejno spajajući i otvarajući prostor za nesmetanu komunikaciju i povezivanje prošlosti i sadašnjosti.

Danilo Vuksanović, slikar, konzervator i muzejski mislilac, je za polaznu tačku doktorske izložbe izabrao, do sada, nepoznatu i neobrađenu zbirku klišea iz kolekcije Galerije Matice srpske. Posvećen izučavanju života predmeta u muzeju, njegovom izlaganju, predstavljanju i načinima ostvarivanja komunikacije sa publikom, kao i procesima nastanka savremenog umetničkog dela kroz dijalog sa prošlošću, kreirao je jedinstvenu izložbu Matrica, kojom je pred javnost izneo svoja opažanja, razmišljanja i viđenja.

Pored originalnih klišea, tematski povezanih sa istorijom, dometima i poslanjima Matice srpske, na izložbi su predstavljene i njihove reinterpretacije – nova umetnička dela stvorena postupcima citatnosti i aproprijacije. Kao centralni eksponat postavljen je kliše crteža Uroša Predića, sa karikaturalnim prikazom Laze Kostića, oko kog se nižu prikazi kako značajnih ličnosti (Save Tekelije, Franje Malina, Uroša Predića i Save Šumanovića), tako i najreprezentativnijih umetničkih dela Galerijske kolekcije (Sveti Sava sa srpskim svetiteljima doma Nemanjinog, Bogorodica Sivačka i Bogorodica Bezdinska). Izložene slike, objekti, crteži, animacija/muzika, instalacija ormana za klišee, prikazuju materijalizovane, refleksivne komentare kojima se ne podražava osnovni prikaz matrice kao nosioca slikovne informacije. Radovi su reference, fusnotirani dodaci, nova čitanja starih značenja ali i reanimacija sekundarnih oblika remek-dela.

Doktorska izložba Matrica. Monologija Danila Vuksanovića nastoji da umetničkim sredstvima prevrednuje „nepriznatu” muzejsku zbirku, preispita procese prenošenja i stvaranja narativa i ideja u muzejskom i stvaralačkom kontekstu i da svojim intermedijalnim konceptom ukaže da je u savremenoj umetnosti, suvereno autorstvo u tradicionalnom smislu zapravo nestalo. 

Tokom trajanja izložbe biće priređen prateći program, kako bi posetiocima stručnim predavanjima i vođenjima, sa različitih aspekata, približili zbirku klišea Galerije Matice srpske sagledane kroz prizmu savremenog stvaralaštva.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

U skladu sa epidemiološkim merama prevencije ove godine obeležavanju Dana Galerije Matice srpske i otvaranju izložbe Matrica. Monoligija Danila Vuksanovića prisustvovaće samo članovi Kluba prijatelja koji će primiti zahvalnice. 

Svi zainteresovani posetioci imaće priliku da izložbu posete i u njoj uživaju od 24. oktobra 2020. do 17. januara 2021. godine.

Ostavite odgovor

Top