ЗАВРШАВА СЕ ИЗЛОЖБА КОЈА ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА ЦЕЛУ ГОДИНУ ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ

Нови Сад је испратио титулу Европске престонице културе, а сада се завршава и изложба која је обележила читаву ту историјску годину и привукла велику пажњу не само Новосађана и Новосађанки, већ и туриста из Србије, региона, па и Европе, инспирисана достигнућима великог светског научника Милутина Миланковића – „Време и васељена“, др Душана Јововића и професора др Александра Петровића.

Управо је „Време и васељена“ поставила нове стандарде визуелне уметности и померила границе новомедијског израза на овим просторима, кроз пројекат Европске престонице културе, од свечаног отварања 13. јануара 2022. па у наредних више од годину дана. Иако се изложба затвара, започета идеја наставља да живи кроз изложбу „Милева: Ми смо стена“, у реконструисаном делу Музеја Града Новог Сада, која је и затворила годину титуле Европске престонице културе.

Јововић каже да је изложба „Време и васељена” постављена као уметничко филозофски експеримент који је по реакцијама публике, али и стручне јавности, у потпуности успео.

„Мени је као уметнику изведени дијалог између посетилаца и оног шта сам направио у простору био најбитнији и све врсте емоција које су смењивале и развијале на ова три нивоа унутар Студија М. Поносан сам на то што смо поставили један посебан уметнички концепт који је публика препознала и наградила титулом најпосећеније изложбе у Србији у прошлој години”, рекао је Јововић.

Кроз холограм, новосадски глумац Александар Гајин, оживео је лик Милутина Миланковића, поздрављајући посетиоце свакодневно све до 31. децембра 2022. године, када се Гајин нашао и у улози правог кустоса кроз изложбу и све присутне повео на јединствено путовање. Како Гајин истиче, уласком у свет ове изложбе, човек као да улази у безвременост и једну посебну илузију.

„Дефинитивно је дело које утиче на сва наша чула, мултимедијално, занимљиво и интелигентно компоновано. Готово да би се могло рећи да се улази у један мета позоришни простор у коме је  посетилац изложбе, глумац. Како сам и сам,  у једном тенутку био део овог чина, неко време провео у том простору изолован, могао сам да осетим и емотивну димензију изложбе, кроз осећања стрепње, страха, запитаности, и олакшања. Човек се осети мален у том простору, мален као у васељени. Понукала ме је да истражујем, може ли се од једног уметничког дела тражити више?”, пита се Александар Гајин.

Редовни кустоси у Студију М Анђелко Ђукић и Дарко Стантић кажу да је изложба направила пун круг, те да је у том кругу времена, са њима прошло хиљаде посетилаца.

„Са многима смо пролазили поставку више пута  и док смо их упознавали са изложбом, упознавали смо и њих саме, њихове животе и искуства.  Након годину дана, затварамо врата изложбе у којој су се људи смејали, плакали, којој су се дивили и којој су се враћали. Сви у својим временским процепима, колосецима и раскорацима, људи су проналазили себе у пројекцијама, текстовима, огледалима, а тражили су светлост“, рекли су Ђукић и Стантић.

 Изложба отворена до 31. јануара 2023.

Сви заинтересовани, изложбу могу погледати до 31. јануара 2023. од уторка до суботе, од 12 до 20 сати у Студију М. Улазнице се могу купити на билетарници Студија М, по цени од 300 динара за појединачне посете, 200 динара за групне посете (више од петоро људи), док породична улазница износи 1000 динара. Деца до седам година не плаћају улаз.

Извор: Press NS2022

Фото: В. Величковић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *