ВАН ГОГОВ ВРЕМЕПЛОВ

Новосађани су у понедељак, на велико задовољство, имали прилику да присуствују сусрету са члановима групе „Ван Гог“, Звонимиром Ђукић- Ђулетом и Србољубом Радивојевић – Србом, који су овим поводом представили нову књигу као и спот за песму „Готово је све“ са новог студијског албума „Море без обала“.
У пријатељској атмосфери, Ђуле и Срба причали су о музици, животу, пријатељству, стварању и њиховом пловидбом морем без обала, дугом 34 године. „Овај спот је омаж времену из ког долазимо, уз потврду да праве вредности вечно трају. Идеја нам је била да кроз енергију покрета спојимо прошло и садашње време. За слику из прошлости, природан одабир била је серија „Образ уз образ“, тај божанствени, ванвременски шоу, уз који смо се сваки пут дивили и радовали чаролији Милене и Гаге. Судећи по томе како се сензибилитет њихових покрета кроз игру, уклопио уз ритам музике и игру данашње публике, сасвим је очигледно да је тај- додир образа био испред свог времена”, наводи Ђуле и изражава неизмерну захвалност редитељу Здравку Шотри и РТС-у који су им дали своју сагласност за коришћење и емитовање материјала.

Прича је даље текла уз смех и шалу, док су присутни искористили прилику да питају шта их занима из живота два пријатеља, кума, музичких магова који су изградили бившу југословенску рок сцену. „Море без обала, плод је мог пријатељства са једним џином и једним патуљком. Џин је и то у сваком погледу мој кум Срба који 34 године седи на бубњарској столици, као и сви други људи који су прошли кроз Ван Гогх и уградили део своје душе, памети и талента. Али нико не зна за моје пријатељство са једним патуљком, добрим духом, које први пут откривам. Иако је он дошао из моје маште, понекад помислим да је он измаштао мене. Он је власник рудника из којег ми стижу идеје, речи, тонови, слике“, сликовито је објаснио Ђуле свој пут маште и идеја којим плови од раног детињства. Овом десетом студијском албуму, не жели да додели епитет најбољег, али открива публици да је њему лично један од омиљених, поред албума „Опасан плес“, „Но комент“ и „Страст“. Разлог за то, јесте озбиљност албума, отиснутост из сигурне луке и потпуна разголићеност од креативног комфора. Као посебно драгу, Ђуле издваја песму „Писмо оцу“ од којег је, како наводи, наследио љубав према фотографији али и устручавање да другима показује фотографије које прави, које је тек сада нестало.
Љубав према музици, градио је уз свој највећи узор, брата Љубу, још у раној младости док је свирао виолину. На другом крају улице, Срба је свирао хармонику, а пресудну улогу у њиховим животима имала је управо та улица која их је спајала и раздвајала. О певачким водама у које је упловио на наговор пријатеља, између осталог и покојног Милана Младеновића, говори са осмехом, присећајући се да је за почетак певао речи са највећим бројем слова Р у њима. Данас, 34 године и 10 студијских албума касније, Ван Гог проналази звук довољно јак да га чују и нове генерације, које су одрастале у неко другачије време. Њима, како наводи, дугујемо да будемо достојни њихових настојања и оставимо траг. Александар Гаталица описао га јеу недавном интервјууу, као рокера, поету, српског Боб Дилана, али Ђуле себе не назива писцем, јер сматра да никад није научио да пише већ само да вешто сриче. Стога је и књига „Море без обала“ чулна књига, која плови свим чулима до неких нових генерација. У склопу књиге, налази се и нови ЦД „Море без обала“ као и ДВД са рођенданског концерта у „Бел Експо“, 2016.године. За љубитеље звука, одштампан је и колекционарски плави винилу 250 уникатних примерака, за који је на питање Ђулета: „Да ли знате децо шта је ово“, девојчица из публике одговорила „велики ЦД“.
Велики ЦД, ипак је нашао пут и до срца млађих генерација, те је недавно албум „Море без обала“ освојио награду „Накси звезда“ у категорији избора за најбољи албум по гласовима публике.
На крају сусрета, присутнима је на великом екрану пуштен спот “Готово је све” који поручује свима нама: “исписујемо посвету времену које се не заборавља, антологијској серији „Образ уз образ“, мајстору режије Здравку Шотри, легендама Милени Дравић и Драгану Николићу и свима вама који не пристајете на заборав!“

 

 

Извор и фото.: ВАН ГОГ ПРОДУКЦИЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *