СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ИДЕНТИТЕТ(И)“ У ГМС

 

Изложба

ИДЕНТИТЕТ(И)

ПРЕДСТАВЕ ЖЕНА У СРПСКОМ СЛИКАРСТВУ (1918–1941)

23. април – 4. јул 2021. године

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

Изложба Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941) свечано је отворена у Галерији Матице српске 23. априла 2021. године у 20.00 сати. На отварању су говорили Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС, Никола Ивановић, аутор изложбе, док је изложбу свечано отворила госпођа Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар културе и информисања Републике Србије.

Како је питање идентитета једно од најприсутнијих у научном и уметничком дискурсу последње две деценије, изложба својим проблемским карактером указаје на свеприсутност идентитетских разноликости и преиспитује појам идентитета кроз визуелну културу између два светска рата. Преко 70 изложених експоната из колекције Галерије Матице српске и бројних музејских установа у земљи као што су Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности у Београду, Музеј позоришне уметности Србије, Музеј града Београда, Кућа легата, Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија Милене Павловић Барили, као и радови из неколико приватних колекција подељенису у четири целине посвећене проблемима разумевања и репрезентације идентитета: Национално: Између Истока и Запада, традиције и модерности, Глумица као модерна жена: Пол, професија, еманципација, Квир: Тело, род и представаиСопство: Са ове и оне стране просценијума.

Сви заинтересовани посетиоци, који не нису били у могућности да присуствују отварању изложбе, имали су прилику да уживо прате догађај на друштвеним мрежама ГМС @galerijamaticesrpske. Током трајања изложбе сваког петка биће приређен разноврстан пратећи програм како би посетиоцима приближили основну идеју изложбе и подстакли их на размишљање о (не)једнакости и разноликости присутних у свим епохама. Такође, за најмлађе посетиоце свакодневно је доступан породични водич специјално осмишљен за изложбу.

Изложбу прати српско-енглеска публикација, чији је аутор Никола Ивановић, кустос Галерије Матице српске. Изложба је реализована под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и уз подршку ДДОР Нови Сад, као и бројне медијске партнере (Радио-телевизија Војводине, Радио 021, портал Нова С, Soho Adv. Solutions и Color Media Communication).

Отварање изложбе приређено је уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

Извор: Галерије Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *