СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЕВРОПСКИ ФЕНОМЕНИ У КОЛЕКЦИЈИ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ“

У понедељак, 26. јула 2021. године у 18.00 сати (по румунском времену) свечано је отворена изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске у Националном уметничком музеју у Темишвару, која представља уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација.

На отварању изложбе говорили су др Филип Петку, в. д. управника Националног уметничког музеја, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Алин Адријан Ника, председник Округа Тимиш, Јулија Поповић, секретар министарства културе Румуније, док je изложбу свечано отворила Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Републике Србије. Самом отварању изложбе претходило је извођење представе Црњански о Темишвару у продукцији српске сцене при Позоришту за децу и младе „Мерлин” из Темишвара.

Обраћајући се бројној публици управница Галерије др Тијана Палковљевић Бугарски рекла је: Изузетна ми је част што Галерија Матице српске као једна од најстаријих и најбогатијих музејских установа у Србији има прилику да са делима из своје колекције гостује у Темишвару. О историјској повезаности наших градова сведочи натпис на улазу у музеј који указује да је ово здање настало кад је Еуген Савојски након чувене Битке код Петроварадина, данашњег Новог Сада, у свом походу ка слободи стигао управо овде. Невероватна је случајност да једна од слика на изложби коју вечерас отварамо приказује управо овог великог војсковођу и горе поменуту битку. Управник Националног уметничког музеја указао је да су уметност и искрена жеља за сарадњом кључни у остварињу сарадње, заједничког рада и напретка. Овом изложбом у Темишвару, колеге из Новог Сада указалe су да европски феномени имају свој ритам, који подстиче и отвара нове теме за размишљање. Као четири основне вредности које делимо и на којима је заснована Европа препознали су слободу, прогрес, наслеђе и разноликост, које су визуелно представили делима из своје колекције. Истичући значај изложбе министарка културе и информисања РС Маја Гојковић изјавила је да се Изложбом исписује ново поглавље у историји односа Новог Сада и Темишвара, два важна културна центра у региону и тиме на још један начин заједничким снагама обогаћујемо странице давно започете приче о пријатељству српског и румунског народа. Посебну вредност овом културном догађају даје чињеница  да ће публика моћи да види део фонда Галерије Матице српске, чије је седиште у Новом Саду, Европској престоници културе 2022. године, као и што се изложба одиграва у Темишвару, који ће ову престижну титулу понети у 2023. години.

           

Галерија Матице српске из Новог Сада и Национални уметнички музеј у Темишвару потписали су у децембру 2019. године Протокол о сарадњи сa намером да се кроз реализацију заједничких пројеката и изложби повежу две будуће европске престонице културе – Нови Сад и Темишвар – које ће ту престижну титулу носити 2022. и 2023. године.

Изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске први пут је приређена у Галерији Матице српске током лета 2018. године, да би се сада представила у Темишвару. Кроз четири целине – Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост, изложбом је понуђено једно од више могућих читања и размишљања о европским вредностима и феноменима кроз изложена уметничка дела, а с идејом да се публика кроз комуникацију са уметничким идејама подстакне на размишљање о вредностима на којима се темељи европско друштво. Овако конципирана изложба указује не само на европске вредности, већ и на тежњу да музеји буду места активног друштвеног дијалога и просперитета, у циљу креирању бољег, лепшег и хуманијег друштва.

 

Изложба је отворена до 15. септембра 2021. године.

Реализацију изложбе и каталога омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Аутономне покрајине Војводине, као и Округ Тимиш.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *