РАЦИЈА У ЈУЖНОЈ БАЧКОЈ 1942.

Поводом обележавања дана сећања на жртве Рације 1942. године, у среду 22. јануара 2020. године, у 12 часова, Музеј Војводине (Дунавска 35), одржаће се предавање РАЦИЈА У ЈУЖНОЈ БАЧКОЈ 1942. Предавач је Димитрије Михајловић, кустос – историчар.

Након предавања, као омаж свим жртвама ратова, одиграће се представа ДАНИЦА, СЛУЧАЈ УМЕТНИКА, (аутор текста: Александра Мијалковића, режија: Радена Лончар; сарадници: ђакон Горан Груловић, Маја Богдановић)  у којој учествују ученици ОШ Браћа Груловић из Бешке.

Даница Јовановић (Бешка 1886 – Петроварадин 1914) је била сликарка српског модернизма чији благородни рад је прекинут већ у првим данима Првог светског рата када је након преког суда стрељана на Петроварадинској тврђави са групом талаца из Бешке. Била је једна од уметника који су постали жртве рата.

Обзиром да су теме неких њених радова, била дешавања из Балканских ратова и да је на једној слици мотив срушеног Савског моста у Београду, насликан на самом почетку рата, верује се да је управо то привукло пажњу окупаторске војске и полиције. О величини њеног нагло прекинутог сликарског талента говори чињеница да се њени радови данас налазе у престижним галеријама у нашој земљи.

Извор: Музеј Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *