БАЛЕТСКА ПРЕДСТАВА „ГРК ЗОРБА“, 25 ГОДИНА ОД ПРЕМИЈЕРЕ У СНП-У

Балетска представа „Грк Зорба“, 25 година од премијере у СНП-у

Чињенице кажу: првог децембра 1994. године, дакле пре 25 година, био је премијерно изведен легендаран балет Српског народног позоришта „Грк Зорба“ најпознатијег грчког копозитора Микиса Теодоракиса. Тим поводом Балет СНП-а, у суботу, 18јануара 2020. извођењем „Зорбе“ обележиће ову годишњицу. Диригент је Александар Којић, у улогама су: Андреј Колчерију (Зорба), Ана Ђурић (Марина), Самјуел Бишоп (Ник), Катарина Кљајић (Мадам Ортанс), Милан Иван (Павлос).

Никос Казанцакис, грчки писац 20. века, један од највише превођених аутора новије грчке књижевности и аутор романа Доживљаји Грка Зорбе (1946), забележио је како му се у животу често догађало да се стиди што је учинио радост својој души, а да, при том, није успевао да оствари највиши занос – саму суштину живота; али никад није осећао такво унижење своје душе као пред Зорбом. Зорба је за његовог творца онај који поседује све што је писцу неоходно да би био изворан, све што је човек, онако несрећан и уплашен, савладао свој животни пут: он је простодушан, онај који општим и свакодневним елементима даје чедност, из чијих груди избија смех, онај који руши све бедеме – морал, религију, отаџбину. Зорба постаје легенда.

Композитор Микис Теодоракис је бесплатно дао ексклузивна права да Српско народно позориште изводи пројекат Грк Зорба како у Новом Саду, тако и у београдском Центру „Сава“. Српско народно позориште је премијерно обновио балет „Грк Зорба“, на сцени „Јован Ђорђевић“ у суботу, 8. октобра 2016. године, а прва реприза је била три дана касније, 11. октобра.

Дакле, Грк Зорба је поново на великој сцени Српског народног позоришта, у Новом Саду, српској Атини, међу нама, пријатељима. На једној од проба, у суботу 17. септембра 2016, у разговору са кореографом Круниславом Симићем је рекао тим поводом: „Постоје измене у односу на ранију кореографију. Ради се потпуно нова сценографија, мизансцен и бројни костими јер учествује више од педесет чланова Балета. Нов Грк Зорба није само обнова, он је као полупремијера. Стасали су нови балетски прваци, солисти и чланови ансамбла па је и балетска подела другачија. Има се у виду и нова генерација публике, па се сходно томе, примењује и савремен приступ, уобличава се у нову форму. Оно што се не мења, то је прича о искреном пријатељству, чистој емоцији, љубави, животној радости.“ Пробе су се одвијале на великој сцени под будним оком ауторског тима: кореографа и редитеља Крунислава Симића, који је стрпљиво и прецизно објашњавао сваком балетском учеснику шта је још потребно дорадити, бринући се да свака проба прође без повреде уметника. Он добро познаје балетски ансамбл СНП-а, његов потенцијал и домете. Репетитори балета Оксана Сторожук, Милан Лазић, Весна Бркић, Јелена Вукадиновић, Борис Ладичорбић и Бранка Глигорић, су своја стручна знања и богато искуство показали на примерима, објашњавајући покретом конкретну ситуацију, што не остаје без ефекта. Уз очаравајућу музику са траке увежбавају се прваци и солисти Балета. У премијерној подели ће се појавити: Андреј Колчерију у улози Грка Зорбе, Самјуел Бишоп као Ник, млади писац, Катарина Кљајић као Мадам Ортанс, Ана Ђурић ће тумачити Марину, младу удовицу, а Ливију Хар се појављује као Павлос, сеоски момак. Учествује бројни ансамбл, међу којима су и они искуснији који су раније учествовали у балетским извођењима Грка Зорбе, али су бројни и они којима ће бити први пут те нису крили узбуђење и задовољство, а сви заједно ће показати свој квалитет и увежбаност у ансамбл сценама које публика толико воли. Драмска форма балета даје могућност плесном стваралаштву да се искаже у приказивању оних мотива који су у самом делу противречни: традиционално-модерно, село-град, исток-запад, осуда-слобода, али у основи се апострофира љубав, митолошки дубоко укорењено пријатељство, животна снага и радост које су Зорбу учиниле легендом.

Први пут је дириговао маестро Александар Којић. Сценографију Милете Лесковца је обновио Саша Сенковић, костиме креирала Мирјана Стојановић Маурич, концертмајстори су Владимир Ћуковић и Сергеј Шаповалов, соло глас Марина Павловић Бараћ, Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић. Учествује ансамбл Балета, Хор и Оркестар СНП-а и ученици Средње Балетске школе из Новог Сада. Српско народно позориште је премијерно обновио балет „Грк Зорба“, на сцени „Јован Ђорђевић“ у суботу, 8. октобра 2016. године. Од тог датума обнове извођен је 16 пута. Године 2017. је додељено највише признање СНП-а, Златна медаља „Јован Ђорђевић“ маестру Теодоракису, почасном грађанину Новог Сада.

Грк Зорба је занимљива прича о пригушеним страстима и њиховим експлозијама, то је „прича са Крита о патријархалним заблудама што проистичу из окошталих обичаја и понашања, прича у којој страсти погрешно мотивисаних сеоских житеља воде ка трагичном исходу. Грк Зорба и његов пријатељ Ник савлађују ужас и властито очајање, преокрећу суровост немилих последица у тријумф воље за суживотом и пријатељством, увлачећи све у игру и песму – у сиртаки.“

___________________________________________

Кратки осврт на извођења балетског спектакла Грк Зорба

Легендаран је и балет Српског народног позоришта „Грк Зорба“ који се изводио на музику најпознатијег грчког копозитора Микиса Теодоракиса пуних осамнаест година, од 1. децембра 1994. године све до 30. маја 2013, чак 128 пута, а видело је близу 120 хиљада гледалаца у Новом Саду, Београду, где се гостовало 14 пута у Центру „Сава“, затим у Тивту, Суботици, Крушевцу, Руми, Земуну, Бањалуци, Охриду. Овај пунолетни балетски спектакл у два дела извођен је по либрету Крунислава Симића, Душана Белића, директора пројекта, Хаџи Зорана Лазина, продуцента и Сержа Вафијадиса, уметничког консултанта и супервизора (1926-2005). Кореограф и редитељ је Крунислава Симића, балетски педагог и првак. За кореографски концепт и развој целокупног балетског ансамбла Симић је награђен највишим признањем СНП-а, Златном медаљом „Јован Ђорђевић“ која му је додељена 2011. Оркестром су дириговали: маестро Имре Топлак (1933-2013) који је последњи пут дириговао на стотом извођењу 22. маја 2007. у СНП-у, Весна Шоуц (к.г из Београда) од 2010. до 2013, Сајмон Робинсон (к.г. из Велике Британије / Словеније) у сезонама 2008, 2009. и 2013. и Микица Јевтић, који је дириговао први пут 30. маја 2013. у Центру „Сава“, где се Грк Зорба последњи пут изводио. Сценографију је креирао Милета Лесковац (1924-2014), костиме Мирјана Стојановић Маурич. Репетитор и асистент кореографа биле је Јулијана Дутина (Сремац), а од 2006. репетитор је била Весна Лазин, Хор је припремала диригент Весна Кесић Крсмановић, а музиколог је Катарина Матеовић Тасић.

У премијерној подели 1. децембра 1994. у улози Грка Зорбе био је Виктор Литвинов (к.г. из Украјине), касније 1995. Валентин Лебед (к.г. из Кијева) и Крунислав Симић, затим, од 1997. до 2013. незаборавни Константин Костјуков (к.г. из Београда). У улози младог писца Ника појављивали су се: Константин Тешеа (к.г. из Румуније) од 1994. и Олег Дедогрјук (к.г. из Москве) од 1995, а касније и наизменично. Улогу Ника је тумачио и Милан Лазић, првак Балета СНП-а који је први пут наступио 1999. и отада је играо ову улогу којом 29. априла 2013. прославља двадесет година уметничког рада. У међувремену у истој улози наступа Јован Веселиновић (к.г. из Београда) 2005. и 2007. године, а 2013. улогу Ника тумачи Ливију Хар, првак Балета СНП-а. Улогу Мадам Ортанс прославила је Гордана Симић (к.г. из Београда) која је играла од премијере до 2013. Улогу Марине, младе удовице тумачила је првакиња Балета СНП-а Оксана Сторожук која је ову улогу играла 120 пута, од премијере до 2013, са краћим прекидом, од сезоне 2004/2005. када је улогу тумачила Ана Павловић (к.г. из Београда), 2005/2006. када се Маријана Ћурчија, солисткиња СНП-а, први пут појављује у улози Марине (и по једанпут наизменично Павловић / Ћурчија, 2007). Током сезоне 2007/2008. у улози Марине се наизменично појављују Оксана Сторожук и Маријана Ћурчија. Павлоса, сеоског момка играо је Драган Влалукин, првак Балета СНП-а од премијере до 2013. године. У музичкој подлози, соло глас од премијере је певала Виолета Срећковић, мецосoпран, а касније наизменично са Марином Павловић Бараћ, мецосoпран до 1998, када соло глас пева само Марина Павловић Бараћ, све до 2013. године.

Балет Грк Зорба је окупљао велики број учесника састављен од чланова Балета, чланова Хора, музику је изводио Оркестар СНП-а. На неким гостовањима (Суботица, Тиват, Бањалука, Крушевац, Охрид) музику није изводио Оркестар јер нису постојале техничке могућности па се музика репродуковала с траке. У балету су учествовали репрезентативни чланови АКУД „Соња Маринковић“ из Новог Сада, на челу са уметничким директором и кореографом Милорадом Лонићем, који је био и помоћник кореографа за легендарни балет у продукцији СНП-а Грк Зорба. Од 1999. године учествују чланови КУД-а „Светозар Марковић“ из Новог Сада.

У сезони 1999/2000. извођењем Грка Зорбе 25. маја 2000. обележено је педесет година постојања Балета СНП-а. Често је извођен и другим поводима и значајним датумима: за Дан Српског народног позоришта (28. марта 2000), Дан Центра „Сава“ (14. маја 2000), дочек православне Нове године (13. јануара 2001), национални празник Дан Грчке (23. марта 2009), Међународни Дан жена (8. марта 2011). Поводом стотог извођења, 22. маја 2007. године била је приређена изложба фотографија уметничког фотографа СНП-а Миомира Ползовића (1940-2015) и професионалног фотографа Рајка Р. Каришића, који је своју колекцију фотографија балета Грк Зорба поклонио Позоришту.

Балетска представа „Грк Зорба“, 25 година од премијере

Од тада се непрекидно изводио све до 30. маја 2013, чак 128 пута током десет сезона, а видело је близу 120 хиљада гледалаца у Новом Саду и Београду, где се гостовало 14 пута у Центру „Сава“, затим у Тивту, Суботици, Крушевцу, Руми, Земуну, Бањалуци, Охриду.

Овај балетски спектакл у два дела изводи се по либрету Крунислава Симића, Душана Белића, директора пројекта, Хаџи Зорана Лазина, продуцента, и Сержа Вафијадиса (1926-2005), уметничког консултанта и супервизора. Кореограф и редитељ је Крунислав Симић који је за овај кореографски концепт, као и за развој целокупног балетског ансамбла, награђен је највишим признањем СНП-а, Златном медаљом „Јован Ђорђевић“, 2011. У том периоду, Оркестром СНП-а су дириговали Имре Топлак (1933-2013) који је последњи пут дириговао на стотом извођењу 22. маја 2007. у СНП-у, Весна Шоуц (к.г из Београда) од 2010. до 2013, Сајмон Робинсон (к.г. из Велике Британије / Словеније) у сезонама 2008, 2009. и 2013. и Микица Јевтић, који је дириговао први пут 30. маја 2013. у Центру „Сава“, где се Грк Зорба последњи пут изводио. Сценографију је креирао Милета Лесковац (1924-2014), костиме Мирјана Стојановић Маурич.

ИЗВОР: СНП

Фото: А. Рамадановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *