ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ „ПОКЛОН – ЗБИРКА ГРАОВАЦ. РАДМИЛА И НИКОЛА“

Пратећи програм изложбе

Поклонзбирка Граовац. Радмила и Никола

 

 

Филм

НИКОЛА ГРАОВАЦ О СВОМ СТВАРАЛАШТВУ

  1. јул 2021. године у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Поводом новоотворене изложбе Поклон-збирка Граовац. Радмила и Никола у Галерији Матице српске ће током наредних месец дана бити приређен богат пратећи програм како би посетиоцима приближили основну идеју изложбе и подстакли их на размишљање о уметничком пару Граовац.

У петак, 23. јула 2021. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске биће емитован документарни филм посвећен Николи Граовцу, из серијала емисија На данашњи дан, у режији Тање Живановић Феро, а по сценарију Наде Ристић.

Филм нам доноси причу о Николи Граовцу испричану из првог лица, где нам уметник говори о свом животном путу и стваралаштву. Као остварени и зрели сликар, даје нам занимљиве цртице из живота пре него што је почео да се бави сликарством, али представља и своје замисли и лични поглед на стварање уметности. Посебан сегмент приповедања посвећује свом учитељу Јовану Бијелићу, познатом сликару модернизма, који је дубоко утицао на његов рад. Кроз филм је приказан и амбијент Граовчевог атељеа, као и бројна дела настала у ранијим фазама, што гледаоцима пружа свеукупну слику о стваралаштву овог значајног уметника.

Извор: Галерија  Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.