ПОЧЕО ДРУГИ „КАРЛОВЦИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ“

Пројекцијом документарног филма „Линија живота” Дарка Бајића, 23. августа 2019. отворен је други „Карловци филм фестивал” на прелепом карловачком видиковцу. Овај интернационални фестивал седме уметности има за циљ да се Сремски Карловци врате на филмску мапу а организатори фестивала су млади људи окупљени око Карловачке уметничке радионице и Културног центра Сремских Карловаца.
Директор фестивала Стефан Димитрије Димић позвао је публику да ужива у филмовима који ће се приказивати наредна три дана као и да гласа за филмове у такмичарској селекцији за награду публике.
Чланица Општинског већа за културу Весна Фекете изразила је задовољство што је општина Сремски Карловци препознала велику важност овог фестивала уз подсећање да су овде снимани култни филмови „Лајање на звезде”, „Варљиво лето ’68” и други.
Филмски редитељ Дарко Бајић нагласио да је у животу најважније да сањамо и живимо живот како хоћемо. Гледање филма на видиковцу у Сремским Карловцима је и сусрет са пријатељима те уколико гледаоци не запамте тај филм, остаће им бар у сећању како су дисали и размишљали на овом месту под звездама.
О филму „Линија живота” рекао је да ми живимо снове наших предака а наше снове ће живети неко ко дође после нас, уз жељу да овај фестивал потраје деценијама и да на њега долазимо и са децом и са унуцима. Радња филма говори о сликару Милошу Бајићу који кроз своје линије и цртеже преживљама страхоте нацистичких логора. Поставши први послератни апстракти сликар, Милош Бајић маштом и уметношћу вида ране и побеђује смрт, што 11 милиона жртава није успело.
Фестивал се реализује уз подршку Општине Сремски Карловци, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Министарства културе и информисања Републике Србије, привредних субјеката и удружења грађана.
Текст и фото.: В. РАОНИЋ
Извор: ТВ АРС МЕДИЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *