ВУК РАДОЈЕВИЋ ОТВОРИО ЈУБИЛАРНУ 20. МАНИФЕСТАЦИЈУ „СРБОБРАНСКА БРАЗДА“

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је отворио  данас, на парцели АД „Пионир“ у Србобрану, јубиларну, 20. манифестацију“Србобранска бразда”– јединствено такмичење орача у категорији лаких, средњих и тешких трактора.

Указавши на значај ове пољопривредне приредбе,  коју јубиларни20. пут организује Месна заједница Србобран у сарадњи са локалном самоуправом, др Радојевић  је истакао да је овогодишњи утисак да је направљен огроман искорак, и изнео утисак да  „Србобранска бразда“, по свему судећи, прераста у својеврстан војвођански бренд.

Покрајински секретаријат за пољопривреду подржава организацију традиционалних манифестација широм Војводине, које доприносе унапређивању и развоју пољопривреде у нашој покрајини. Ове године смо заједнички са организаторима,на најбољи начин, ифинансијски помоглиодржавање „Србобранске бразде“, јер она то заслужује нагласио је Радојевић упутивши честитке домаћинима на успешној организацији ове јединствене манифестације.

Он је указао да је реч о приредби која представља традицију , бренд и обичаје Војводине. „Србобранска бразда“ има за циљ, како је Радојевић указао, да сачува обичаје некадашње обраде земље, али са друге стране да упозна своје посетиоце са методама модерног орања, што чини нераскидиви  спој у развоју пољопривреде, која представља најзначајнију привредну грану на овим просторима.

Он је такође нагласио да уколико желимо да имамо продуктивнију и конкурентнију пољопривреду, неопходно је улагати у савремену погонску и прикључну механизацију и поручио да ресорни секретаријат у свом раду увек ослушкује   струку и науку, јер само на тај начин и уз примену савремене опреме,  пољопривредници могу да дођу до бољих резултата. Он је подсетио да је управо  уважавањем гласа струке и науке, Секретаријат доделио субвенције за набавку нове механизације 2017. године.

Он је подсетио и да је 2018. стартовао ИПАРД, који представља значајан извор средстава за наше домаће пољопривреднике за набавку пољопривредне механизације. Радојевић је указао и на остале инструменте Покрајинске владе када је реч о финансијској подршци пољопривредницима.Како је навео, реч је  покрајинским фондовима који пружају  могућност повољних кредита, како би пољопривредници лакше обзбедили нову опрему.

Радојевић је уз жеље за успешно такмичење орачима у Србобрану, упутио позив војвођанским пољопривредницима да искористе повољне кредитне линије преко покрајинских фондова и  обнову механизацију, као и да искористе право на средства, која су им на располагању путем конкурса.

Председник општине Србобран Радивој Парошки истакао је да је циљ домаћина и организатора ове манифестације да свака нова бразда буде боља, па је тако верују и  овогодишња јубиларна, 20. по реду „Србобранска бразда“ , још успешнија од претходне, што је видљиво и по одзиву такмичара. Посебну захвалност, како је Парошки рекао, дугују финансијској подршци из Покрајине, наводећи и значај  који је за успех овакве манифестације имао несебичан рад и енергија, коју су пружили људи из организационог тима.

Ове године у србобранским атарима такмичило се70 пољопривредника, који су посетиоцима показали своја умећа у орању. Највише такмичара се пријавило из Србобрана, из околних места, централне Србије, и по први пут су у такмичењу учествовали  и гости из Мађарске.

Стручни жири, састављен од професора са новосадскогПољопривредног факултета, оцењивао је у србобранском атаруотварање бразде, правац, равномерност дубине и општи изглед орања, као и завршетак посла. Kвалитет орања оцењиван је за лаку, А категорију, за средњу Б и тешку Ц категорију.

Најбољим орачима припале су новчане награде, а осим такмичарског дела на 20. „Србобранској бразди“ уприличен је и изложбени део семенарских кућа и изложба пољопривредне механизације. Поред такмичарског дела, орачи и пољопривредници на „Србобранској бразди“, били су данас у прилици да чују мишљење стручњака о савременим агротехничким мерама које доприносе квалитетном и високом приносу.

 

 

 

Извор и фото.: ВЛАДА АП ВОЈВОДИНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *