У ПОДГРАЂУ КРОЗ НОВОСАДСКУ КАПИЈУ

Подграђе Петроварадинске тврђаве, једно од највећих културних наслеђа Новог Сада, локација је за први велики догађај под називом „Новосадска капија“ којим ће 24. августа почети овогодишњи „Калеидоскоп културе“. Како је изгледала Новосадска капија, срушена након Првог светског рата, посетиоци ће имати прилике да виде на самом почетку програма у Подграђу, у 21 сат, кроз визуелну пројекцију. Место некадашње Новосадске капије полазна је тачка од које ће кренути „Шетња кроз наслеђе“ уз стручно вођење новинара Мирослава Фаркаша.

Након шетње, посетиоци ће имати прилику да направе предах, али на користан начин, уз пројекцију филма „Случај Петроварадин“, код Београдске капије, који говори о обнови Подграђа, али и целе Петроварадинске тврђаве. Филм је део пројекта „Случај Петроварадин: Управљање историјским градским пределима“, који су током прошле године заједно реализовали водећа европска организација посвећена културном наслеђу, Европа Ностра Србија у сарадњи са Заводом за заштиту културних споменика Новог Сада и Факултетом за спорт и туризам ТИМС, а уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Пројекат има за циљ да понуди модел за управљање тим културним добром у оквиру публикације „Досије Петроварадин“, а који ће послужити као пример и за друга културна инфраструктурна наслеђа.

Паралелно са овим догађајима, у улици Лисинског, биће отворена мултимедијална изложба „Бановина 80“ којом се обележава 80 година од оснивања Бановине. Изложбу реализује „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у сарадњи са Историјским архивом града Новог Сада и Архивом Војводине, а Новосађани ће имати прилике да је виде и у септембру.

На самом крају програма, као врхунац вечери, испред Београдске капије добитници Стеријине награде за савремени текст, Шабачко позориште, премијерно у Новом Саду одиграће представу „Бацачи прстију“, у режији Бојана Ђурђева. Бацачи прстију, текст Иве Брдар, један је од најинтригантнијих нових текстова написаних на нашем говорном подручју, који је у оквиру јавног читања представљен у Берлину и Њујорку, где је одиграна и представа, коју је погледала и публика у Штутгарту, док је у Паризу текст претворен у радио драму.

У јеку обнове Подграђа, једног од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у припреми Новог Сада за годину титуле Европске престонице културе, програмом у оквиру „Калеидоскопа“ скреће се пажња на културну баштину и архитектуру Новог Сада, подиже се свест о њеном очувању, а у циљу тога подстиче се и идеја да се из Подграђа у потпуности измести саобраћај.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“.

Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметнике али и саме грађане, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

 

 

 

 

 

 

Извор: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *