ИНТЕРВЈУ СА ЖЕЉКОМ САВИЋЕМ ПРЕДАВАЧЕМ ФОТОГРАФИЈЕ – МОДА И ЖЕНЕ

Актуелна изложба фотографија „Мода и жене” била је повод за разговор са господином мс Жељком Савићем, који нам је модну фотографију приближио из свог фотографског угла. Поред бројних реализованих изложби, колонија, медијских пројеката, један од значајних сегмената рада мс Жељкa Савићa је  Школа дигиталне фотографије Арс Академиja у Новом Саду. Професионални је фотограф, предавач фотографије на неколико високих школа. Разговор за портал ТВ Арс Медију припремила: Сунчица Савић.

С. С.: Господине Савићу, у Архиву Војводине у Новом Саду, тренутно је у току изложба фотографија „Мода и жене”,  коју публика може да види до краја јануара. Како је настала ова изложба? По чему је она специфична?

Милица Станивук и Жељко Савић

Ж.С.: Све нас je на изложби окупила моја драга сарадница Милица Станивук, у оквиру манифестације „У част Савке Суботић”. Моја изложба фотографија „Жене и мода” део је ове манифестације. У мом фокусу су модели који носе накит Милице Станивук. У питању је примењена уметност, изражена кроз накит, хаљине, модне детаље и фотографију. На мојим фотографијама види се накит које носе даме познате на културној и медијској сцени Новог Сада, па је ред да поменем њихова имена: Милица Станивук, Ана Мудринић, Вања Kовачевић, Наташа Бундало Микић, Јована Станивук, Александра Бундало, Јелена Kојић Христидис, Kатарина Штраус, Снежана Мандић, Бојана Kнежић. Захваљујем им на успешној сарадњи. Распон од 17 до 57 година на овој изложби, доказ је да је лепота жене присутна у свим добима. Свака од ових дама, лепа је на свој начин и зрачи својом енергијом и лепотом. Фотографу тј. мени био је изазов радити и са моделима који нису професионалне манекенке, јер је тај начин рада много тежи.

Милица Станивук

С. С.: Какви су планови са овом изложбом? Где је планирана да се излаже?

Ж.С.: За сада ми је познато да ће изложба бити у КЦ Нови Сад и Галерији УПИДИВ. Али још није прецизирано време.

Милица Станивук

С. С.: Да ли можете да нам кажете нешто о модној фотографији? Када је настала фотографија у свету и код нас?

Ж.С.: Фотографија је имала различите развојне фазе, почев од камероопскуре, али најважнији датум везан је за дан када је патент – фотографија, представљена јавности у Француској. Вест о проналаску фотографије први у свету су пренели српски медији, прецизније Српски лист „Магазин за художество и моду“, који је недељно штампан у Будиму. Дана 5. априла 1839. године најављује епохални проналазак – фотографију (дагеротипија). Поред Луј Дагера (оца фотографије), први српски и светски фотографи били су Димитрије Новаковић и Анастас Јовановић. Јовановић кроз само пар година од када је светској јавности презентована дагеротипија – фотографија, дагеротиписао је српски богати сталеж. Требало је да прође неко време да се нови уређаји фото-апарати усаврше. До скоро су у употреби били аналогни фото-апарати, тек после 1980. године појављују се дигитални фото-апарати.

Јована Станивук

С. С.: Да ли модна фотографија спада у уметност?

Ж.С.: Модну фотографију можемо гледати као грану уметности којој је циљ промоција моде и модних предмета. Сматра се да је прва колекција модних фотографија књижица грофице Kастиљоне (Countess of Castiglione), са 288 фотографија разних одевних комбинација и модних детаља из њеног гардеробера. Фотографије је направио Пјер-Луј Пјерсон (Pierre-Louis Pierson) 1856. године. Међу првим модним фотографима био је и барон Адолф Мајер (Adolph de Meyer) који је 1920. године фотографисао своје моделе. Модели за модне фотографије најпре су биле припаднице аристократије, глумице и балерине, после и друге даме. Сетимо се и чувених фотографа Edvard Stajhen-а (Edward Steichen) и Men Rej-а (Man Ray). Међу првим познатим модним магазинима били су:  „Harper’s Bazaar” и „Vogue”, „Marie Claire”.

Бојана Kнежић

С.С.: Дигитална фотографија је омогућила много квалитетније фотографије модним магазинима и часописима, бржу и једноставнију продукцију. Које актуелне модне манифестације часописе или магазине би препоручили нашим гледаоцима?

Ж.С.: У свету постоји доста модних часописа, издвојио би: https://www.dazeddigital.com/https://purple.fr/fashion/ Мода не престаје да напредује, у наше време, манифестација Serbia Fashion Week грађанима Новог Сада и шире, даје прилику да се упознају са модним дизајнерима и њиховим креацијама, актуелне модне српске и светске сцене.

Вања Kовачевић

С. С.: Да ли можете да издвојите модног креатора из Србије?

Ж.С.: На првом месту у свету издвојио би дизајнера из Србије Јелену Малешевић.

С. С.: Зашто?

Ж.С.: Јелена је на креативан начин спојила своје две струке,  археолошка сазнања о најранијим цивилизацијама са модним дизајном, дајући тако модну и културолошку ноту Винчанске културе. У питању је домаћи бренд.

Наташа Бундало Микић

С. С.: Ви дуже време фотографишете манифестацију Serbia Fashion Week. Да ли ће и када публика моћи да види Ваше фотографије са ове манифестације? Има ли неки модел кога би издвојили?

Ж.С.: Serbia Fashion Week је манифестација коју људи могу да прате у разним државама, код нас захваљујући нашој суграђанки Светлани Хорват. Фотографије са ове манифестације ћу неком приликом да изложим, али за сада још не знам када. А што се тиче модела издвојио би модел младу Крагујевчанку Дуњу Павловић. Упознао сам је преко њене мајке Марине пре неколико година и сарађивали смо на пројекту коју је иницирала Арс академија, рекламирала је Школу фотографије Арс академије. Врло је талентована, лепа и приступачна за рад.  Очекујем да ће она врло брзо бити водећи фото-модел и манекенка ако настави да се бави овим послом.

Александра Бундало

С. С.: Коју образовну установу би препоручили младим дизајнерима?

Ж.С.: В.Ш. ЛОГОС ЦЕНТАР МОСТАР у Мостару.

С. С.: Зашто?

Ж.С.: В.Ш. ЛОГОС ЦЕНТАР МОСТАР у Мостару је свој програм ускладила са модерним трендовима, нема сувишних предмета, имају одличан кадар посвећен студентима. Имају остварену сарадњу са образовним установама у свету и региону, раде на размени студената. Сарађују са струковним организацијама попут Арс академије, тако да њихови студенти и професори већ пет година долазе на манифестацију Међународна фотографско-еколошка колонија у Нови Сад, где се такмиче са студентима из регије. До сада студенти ЛОГОСА су давали одличне резултате.

Ана Мудринић

С.С.: Дозволите да и ја препоручим Вас и Школу дигиталне фотографије Арс академије, свим заинтересованима који желе да науче да фотографишу.

Ж.С.: У Новом Саду могу уписати курс дигиталне фотографије у прилогу је линк за више информација.

УПИС НОВИХ ПОЛАЗНИКА У ШКОЛУ ДИГИТАЛНЕ ФОТОГРАФИЈЕ АРС АКАДЕМИЈЕ У НОВОМ САДУ СА ПОПУСТОМ У ЈАНУАРУ 2024

Kатарина Штраус

Снежана Мандић

Јелена Kојић Христидис

С. С.: Хвала Вам на одвојеном времену и исцрпном разговору.

Ж.С.  Хвала и Вама.

Извор: ТВ Арс Медија – портал

Текст: С.С.

Фотографије: Жељко Савић и Школа фотографије Арс академије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *