ПАЈА ЈОВАНОВИЋ И ГУСТАВ КЛИМТ ЈЕДНА ЕПОХА, ДВА УМЕТНИКА, ТРИ МУЗЕЈА

Свечано отварање изложбе ПАЈА ЈОВАНОВИЋ И ГУСТАВ КЛИМТ

ЈЕДНА ЕПОХА, ДВА УМЕТНИКА, ТРИ МУЗЕЈА

Петак, 13. октобар 2023. године у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

Како данас видимо епоху која је обележила крај 19. и почетак 20. века? Које су сличности наизглед два различита уметника – једног из Беча, другог из Вршца и како су они спојили три музеја у једном изложбеном простору? Одговоре на ова питања пружиће нова изложба у Галерији Матице српске која од почетка године привлачи велико интересовање јавности.

Дуго ишчекивана изложба необичног формата Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музејабиће свечано отворена у петак, 13. октобра 2023. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске. На отварању изложбе присутнима ће се обратити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Сабина Хаг, директорка Уметничко-историјског музеја у Бечу и Стела Ролиг, директорка Галерије Белведере, док ће изложбу свечано отворити Маја Гојковић, потпредседница Владе и министар културе Републике Србије. Отварање изложбе употпуниће Новосадски дувачки квинтет у саставу Ксенија Мијатовић Кором – флаута, Вероника Антуновић Марић – обоа, Кристијан Борош – кларинет, Горан Маринковић – фагот и Мирко Марић – хорна. На репертоару ће се наћи свита за дувачки квинтет Сан летње ноћи Петра Коњовића, дувачки квинтети број 2 и 3 Франца Данција из опуса 67 и Мала камерна музика за дувачки квинтет Пола Хиндемита.

На изложби Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја биће представљена три женска портрета из три музеја: Галерије Матице српске, Уметничко-историјског музеја у Бечу и Галерије Белведере. Ова три пажљиво одабрана дела, од којих ће два први пут бити изложена у Србији, указују на сличности и разлике међу великим уметницима, говоре о друштвеном контексту у којем су настајали и истовремено повезују музеје из чијих су колекција. У простору Галерије Матице српске ће се први пут спојити стваралаштво Паје Јовановића и Густава Климта, покренуће се дијалози о њиховом уметничком развојном путу, али и о везама српске и аустријске културе у години која претходи обележавању 150 година дипломатских односа између Србије и Аустрије.

Изложбу Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја прати истоимени тројезични каталог у чијем садржају су уводни текстови Маје Гојковић и др Тијане Палковљевић Бугарски, расправни текст др Снежане Мишић, музејске саветнице и „повремено истините приче“ у тексту У салону шешира Оскара Хутера мср Николе Ивановића, кустоса.

Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Аустријски културни форум Београд, UNIQA осигурање, ОТП банка Србија и ДДОР осигурање.

Медијски партнери изложбе су ЈМУ Радио-телевизија Војводине, Радио 021, Naxi Planeta радио, Радио Беседа, Color Press Group, Културе.рс, ТВ Панчево/Дунав ТВ и Ringier Serbia doo – Блиц.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *