ФИНАЛЕ КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ – ПОЧИЊЕ НЕДЕЉА КЊИЖЕВНОСТИ

Након спектакуларног отварања на Корзу и у Дистрикту, несвакидашњих уметничких поставки и перформанса, до сада невиђених изложби, готово две хиљаде људи на предавању светског архитекте, новосадски Калеидоскоп културе сада улази у своју завршницу и пету недељу посвећује књижевности. Тако у Нови Сад, у оквиру последње недеље актуелног Калеидоскопа културе посвећеној књижевности, стижу Мухарем Баздуљ, Милица Вучковић, Даница Вукићевић, Јасминка Петровић и Олгица Пушић Угрнов.

Најзначајнија регионална имена у једној вечери

Добитник неколико књижевних и новинарских награда, међу којима су „Станислав Сташа Маринковић“ дневног листа „Данас“ те „Богдан Тирнанић“ Удружења новинара Србије, Мухарем Баздуљ, је писац, новинар и књижевни преводилац. Објавио је велик број књига, највише романа и збирки прича. Добитница НИН-ове награде за роман 2022. године Даница Вукићевић члан је је Српског књижевног друштва и бави се писањем, књижевном критиком и есејистиком. Милица Вучковић докторирала је на студијском програму Примењене уметности и дизајн, а до сада је издала три књиге од којих је за једну добила Виталову награду за најбољи роман.

Ова три велика имена у свету књижевности спојиће једно књижевно вече када ће се у оквиру овогодишњег Калеидоскопа културе одржати књижевни разговори баш са њима. Тако ће Новосађани и Новосађанке имати прилику да слушају разговоре са неким од најчитанијих регионалних писаца у суботу 14. октобра у новосадском Дистрикту са почетком у 19 часова.

Програми за децу и родитеље у Културној станици Млин

Последњу недељу овогодишњег Калеидоскопа културе, посвећену књижевности, отвориће предавање намењено родитељима деце узраста од шест месеци до седам година. Уз практичне савете педагошкиње, родитељи ће спознати колико је читање важно за развој детета, на шта да обрате пажњу приликом избора књиге, као и на који начин да понуде детету књигу. Откриће како да се књигом играју, а да са друге стране науче дете да књига није играчка.

Педагошкиња Олгица Пушић Угрнов одржаће у уторак 10. октобра у 18 сати у Културној станици Млин предавање за родитеље „Како се од књиге и уз књигу расте”.

Исте вечери најпознатија српска ауторка књига за децу и младе, чија су дела преведена на готово 30 језика, али и адаптирана за представе и филмове (филм „Лето када сам научила да летим”), дружиће се са најмлађом публиком у Културној станици Млин. У недељи књижевности шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду, одржаће се разговор са књижевницом Јасминком Петровић у уторак, 10. октобра, у Културној станици Млин, са почетком у 19 часова.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан. Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Извор: ТВ Арс Медија

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *