СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ДОЛАСЦИ-ПОЛАСЦИ“ УМЈЕТНИКА МЛАДЕНА БУНДАЛА

Свечано отварање изложбе „Доласци-поласци“ умјетника Младена Бундала

Четвртак, 12. октобра у 19.00 часова

Музеј савремене умјетности Републике Српске

Мултимедијална изложба „Доласци-поласци“ визуелног умјетника Младена Бундала биће премијерно отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске у четвртак, 12. октобра у 19.00 часова. Вишегодишњи умјетнички пројекат је настао у сарадњи са „Визарт“, продуцентском кућом из Бањалуке. Овом изложбом умјетник Младен Бундало по први пут у Бањалуци доноси визуелне представе коју су настајале као плод промишљања властитог живота, те деценијског умјетничког дјеловања у иностранству.

Изложба „Доласци-поласци“ се чита као интимни дневник рефлексија о животу ван граница властите земље и свих промјена који такав живот носи. Младен промишља и о сопственом дјеловању унутар властитог искуства али и оквирима човјековог поимања свијета, индентитета, културе и припадности. Са друге стране, изложба нам отвара ширу перспективу теме миграција, која говори о томе као о универзалном феномену која неминовно прати човјека, било да се ради о великим, судбинским промјенама токова или малим, скоро неосјетљивим свакодневним кретањима.

Медији које умјетник примарно користи је видео арт којим ствара и гради свој визуелни језик али су подједнако присутни и цртеж, фотографија, графика и инсталација, што посматрачу даје богатију перспективу.

Тема изложбе је актуелна и представља друштвени феномен савремености, код Младена Бундала је она обрађена лично и поетично, али са могућношћу стварање једне нове, универзалније перцепције. Умјетник нам пружа довољно простора да унесемо своје лично виђење, заправо промишљање властите позиције у оквиру ове теме, те да покренемо питање о њеном значају на вишем, колективном нивоу.

Још један ниво, који изложба носи са собом, јесте мјесто у који је поставка смјештена, а то је Музеј савремене умјетности Републике Српске, који се налази у згради која је првобитно изграђена као жељезничка станица. И сам назив је рефлексија на то мјесто и на историју долазака и полазака које оно са собом носи.

„…Пролазећи кроз Младенову изложбу можемо пратити наративни ток који говори о разноврсним нивоима појмовадoлазака и полазака, којима се отварају нове перспективе тема кретања и живота у иностранству. Различите околности са којима се сусретао и искуства која је на том путу градио, чине окосницу радова који ће бити представљени на изложби у Музеју савремене умјетности Републике Српске…„ из текста кустоскиње Исидоре Бањац

Изложба ће бити отворена до 30. новембра 2023. године.

Биографија умјетника Младена Бундала:

Младен Бундало је рођен у Приједору 1986. године. Дипломирао је на Академији умјетности у Бањој Луци, а магистрирао, на смјеру видео, мултимедијалне и перформанс умјетности на Факултету ликовних умјетности у Брну (Република Чешка). Бави се истраживачком визуелном умјетности, текстом, експерименталним и хибридним филмом. Раду приступа често из личне, ауто-етнографске позиције. Дотиче се питања кретања, промјене, вриједности, инфлације, привремености и неизвјесности као чворних категорија у искуству савременог друштва. Пројекте, радове и филмове представио на преко 100 међународних изложби и фестивала од којих се истичу IDFA (Амстердам), Ji.hlava IDFF (Јихлава), iMAL (Брисел), Bideodromo (Билбао), Rencontres Internationales (Париз), CVF (Каиро), SFF (Сарајево), Ремонт галерија (Београд), Galleria d’Arte Moderna Achille Forti (Верона), Tranzitdisplay (Праг), Künstlerhaus (Беч). Остварује дугогодишњу сарадњу са продуцентима Пјер-Луисом Касоом (La Tangente, Брисел) и Зораном Галићем (VizArt, Бања Лука). Живи и ради на релацији Брисел – Приједор. Члан умјетничке групе „Тач.ка”.

Кустос изложбе: Исидора Бањац

Продуцент: Зоран Галић

Графички дизајнер: Немања Мићевић

Извор: Музеј савремене умјетности Републике Српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *