ОРГАНИЗОВАНА ТРИБИНА ПОД НАЗИВОМ „ЗНАЧАЈ ЋИРИЛИЦЕ У ОЧУВАЊУ СРПСКЕ КУЛТУРЕ И НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА СА ОСВРТОМ НА РОДОЉУБЉЕ“

Градски одбор Савеза удружења бораца ослободилачких ратова Србије и Библиотека „Глигорије Возаровић“ организовали су трибину 12.9.2022. у 18.00ч под називом „Значај ћирилице у очувању српске културе и националног идентитета са освртом на родољубље“.

Бранислав Гајин, испред градског  Савеза удружења бораца ослободилачких ратова Србије, у својству организатора поздравио је пристутне.

У уводном музичком програму учествовали су вокални солисти: Стефан Недић, Сава Глигић, Милован Симић, Стефан Радишић.

Публици се посебно свидела песма „Суза Косова“.

Модератор Моравка Тодић најавила је госте трибине, чланове Удружења „Ћирилица“ из Новог Сада.

Први говорник мастер културолог Жељко Савић, председник Управног одбора Удружења “ Ћирилица“,Нови Сад, указао је на актуелне проблеме које се односе на oчување српске  културне и духовне баштине. Савић сматра да српска архива културног наслеђа мора бити под већом заштитом и контролом државе, јер су учестале разне злоупотребе.

Навео је и злонамерне покушаје отуђивања српског наслеђа од стране албанаца и приказао документарни филм о Грачаници који о томе сведочи.

Новинар публициста Владимир Спремо, члан Удружења “ Ћирилица“, Нови Сад, хронолошки је присутнима приближио развој ћирилице.

Спремо је посебно истакао да је УНЕСКО заштитио латиницу као хрватску културну баштину, и све што се пише и публикује у Србији  на латиници,  УНЕСКО  заводи као њихову културну баштину.

Док је ћирилица заведена као српско писмо.

Удружења “ Ћирилица“, Нови Сад као удружење се залаже за већу употребу ћирилице у јавном животу Србије, наглашавајући да је ћирилица тренутно једино српско писмо.

Извор: ТВ Арс Медија

Администратор: ДНМ

Фотографије: Драган Давидовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *