КОНЦЕРТ АНСАМБЛА ,,БЕОГРАДСКИ БАРОК“ 4. ОКТОБРА У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ

Музичка школа Исидор Бајић и Београдски барок, представљају концерт који ће бити одржан 4. октобра у Музеју Војводине, Дунавска 35, са почетком у 19 часова.
Београдски барок је музички ансамбл основан 2003. године на иницијативу виолинисте Предрага Нововића и групе студената. Београдски барок чине музичари који се баве историјски информисаном извођачком праксом музике 17. и 18. века, свирајући на копијама инструмената из тог периода, и један је од првих ансамбала те врсте у Србији.
Светска премијера овог несвакидашњег пројекта одржана је у Београду у новембру 2016. године, а изведен је и у Културном центру Републике Србије у Паризу у фебруару 2017. године.

Дугогодишња успешна концертна активност ансамбла Београдски барок афирмише врхунски репертоар камерне музике из епохе музичког барока и доприноси да барокна музика, у извођењу на аутентичним инструментима полако налази пут и до срца широке публике у Србији. Београдски барок препознаје моменат паралелног раста интересовања за савремену и барокну музику, те иницира пројекат који стимулише домаће музичко стваралаштво и извођаштво спајајући наизглед неспојиво: савремене ауторе уметничке музике и барокни ансамбл. Активности у оквиру пројекта пружају прилику и да се заинтересована јавност непосредно повеже са ауторима и новим делима, као и ансамблом и извођачима који су права реткост у Србији и региону. Сама сарадња ове врсте је јединствена у нашој средини, а пројекат је до сада препознат и подржан од СОКОЈ –а, Министарства културе и информисања Републике Србије и Секретаријата за културу града Београда, што је додатни гарант његовог квалитета.
Током последњих неколико година ансабл веома активно наступа у земљи и кроз сарадњу са другим важним институцијама културе настоји да допринесе бољем разумевању историјски информисане извођачке праксе музичке, едукацији деце и нове публике, као и ширењу интересовања за музику уопште.

 

Извор: Музеј Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *