РАЗГОВОР О ПУБЛИКАЦИЈИ СТЕФАНА ЖАРИЋА „ЈЕДНА СТУДИЈА О ВИСОКОЈ МОДИ И ВИСОКОЈ УМЕТНОСТИ“

Јасно упућујући на потребу новог сагледавања целине опуса Милене Павловић Барили у коме се укида разликовање између „главних и споредних уметности“, истраживањима њеног опуса придружује се и „Једна студија о високој моди и високој уметности“ Стефана Жарића, у којој се Миленине модне илустрације дубље контекстуализују у оквиру модне продукције (часописи, фотографија, дизајн) двадесетих и тридесетих година прошлог века, и први пут разматрају као интегрални део целокупне културно-уметничке продукције у градовима у којима је уметница стварала и живела. Она је вредан допринос изучавању Милениних модних илустрација унутар ширег контекста историје моде у првој половини 20. века, али и историје ликовне и примењене уметности, кроз чије је интерполације Барилијева остварила јединствен опус.
О књизи ће говорити аутор, историчар уметности и моде
Стефан Жарић, проф. Др Дијана Метлић са Академије уметности у Новом Саду, и msr Тамара Огњевић испред АРТИС Центра.
О ИЗЛОЖБИ
Аутори: Стефан Жарић и Виолета Томић
У Спомен-збирци Павла Бељанског у току је изложба „Maison Barilli: Belgrade / New York“ реализована у сарадњи са Фондацијом Миленин Дом – Галеријом Милене Павловић Барили из
Пожаревца, под покровитељством Покрајинског секретаријата културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине и Generali osiguranje Srbija. Поставка посвећена Милени Павловић Барили базирана је на мастер раду Стефана Жарића „Модна илустрација Милене Павловић Барили (1926–1945)“, који је награђен 2017. године Наградом Спомен-збирке Павла Бељанског. Премијерно приказана у Галерији Милене Павловић Барили у Пожаревцу у децембру 2017. године, изложба од 52 експоната представља прву поставку у историји националне историје уметности посвећену искључиво модним илустрацијама српске мултимедијалне уметнице: сликарке, модне илустраторке и дизајнерке.
Посетиоци изложбе могу да виде до сада неизлагане и непубликоване модне илустрације које је
уметница стварала у Београду, Минхену, Паризу и Њујорку, од којих су неке објављиване у часописима попут Вога и Харперс базара. Милена Павловић Барили је уметничку каријеру започела управо као модна илустраторка, чиме се бавила до смрти у америчкој модној престоници, Њујорку, 6. марта 1945. године. Уз Надежду Петровић и Марину Абрамовић, она је најизлаганија српска уметница.
Улаз је слободан.
Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.