32. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

У организацији Културног центра „Карловачке уметничке радионице“, ове године одржана је 32. ликовна колонија у Сремским Карловцима, која је трајала од 22. до 24. јуна 2019. године. Учествовало је 13 уметника како из Сремских Карловаца и других градова Војводине и Србије. Стално присутни у раду колоније били су: Мујо Алагић, Георгије Попов Макара, Олгица Стефановић, Мирослав Петровић, Јелена Малбашки, Божидар Аиралди, Аца Вученовић, Жељко Савић, Горан Јефтић.

Тема овогодишњег ликовног салона биле су технике акварел и цртеж, те је жири у саставу: Угљеша Рајчевић – историчар уметности, Срђан Ерцеган – историчар уметности и др Жарко Димић – историчар, награде поделио у две категорије за најбољи цртеж и акварел. Мотиви слика су били Сремски Карловци и слободна тема

.

Урађено је десетине фантастичних радова у току колоније, која је трајала два дана. Жири је требало да донесе изузетно тешку одлуку коме да додели награду, али је на крају одлучио да прво место за цртеж освоји Горан Јевтић, карикатуриста из Аустралије, који је однедавно постао Карловчанин.  Он је са својим невероватним цртежом чесме „Четири лава“ једноставно био најбољи, њему је припала награда „Карловачко златно кандило“ у категорији акварела.

Додељена је и специјална награда првог места, а делила су је 3 учесника: Мујо Алагић из Новог Сада, Аца Вученовић из Титела и Мирослав Петровић из Петроварадина. Награда је књига „Прва карловачка цртачка школа 1809-1866“ аутора др Жарка Димића. Свим осталим учесницима додељене су захвалнице за учешће.

Оно што је обележило ову ликовну колонију је чињеница да је дошло до симбиозе младалачког талента и ентузијазма са искуством и знањем старијих уметника, те се читава колонија претворила у један фантастичан вид уметничке школе и сликарског агона који је проживео невероватну енергију и утицао да ова ликовна колонија донесе врхунска уметничка дела.

Организатори очекују да ће и у будућности све више младих учесника узети учешће у ликовним колонијама и да ће ову сферу уметности подићи на још виши ниво. Захвалили су се доделом захвалница свим учесницима и карловачкој општини која из године у годину препознаје значај оваквих манифестација и помаже развоју културе у Сремским Карловцима.

аутор: Горан Попов

 

аутор: Мујо Алагић
аутор: Мирослав Петровић

 

аутор: Горан Јефтић

 

аутор: Олгица Стефановић

 

аутор: Горан Попов

Извор: ТВ АРС МЕДИЈА
Фото.: ЖЕЉКО САВИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *