ЗАВРШЕНА ИЗЛОЖБА „ЂУРА ЈАКШИЋ. ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ“

Изложба Ђура Јакшић. Између мита и стварности свечано је затворена у петак, 21. јуна 2019. године у Галерији Матице српске. Том приликом одржано је последње стручно тумачење ауторке изложбе др Снежане Мишић уз присуство великог броја посетилаца, сарадника и пријатеља.

Током претходна два и по месеца посетиоци су имали прилику да виде преко четрдесет уметничких дела Ђуре Јакшића из неколико музејских колекција, манастира и приватног власништва. Свеобухватним прегледом, акцентоване су три главне тематске целине сликаревог опуса: портретно, религиозно и историјско сликарство, уз причу о животном путу Ђуре Јакшића, његовом уметничком и идејном формирању. Међу изложеним делима била је и једна до сада јавности непозната слика из приватног власништва, која је чинила новину у познавању ликовног стваралаштва овог уметника. Сликарски опус био је употпуњен делима Јакшићевог књижевног рада и одређеном архивском грађом, чиме је, између осталог, указано и на вербално-визуелно прожимање у његовом уметничком опусу. Овом изложбом уметничко стваралаштво Ђуре Јакшића је потпуније сагледано и истакнуто је место које оно заузима у српској култури и уметности. Саставни део изложбе била је и мултимедијална презентација иконостаса из цркве Светог великомученика Прокопија у Српској Црњи, која је направљена у сарадњи са Факултетом техничких наука у Новом Саду ‒ Катедром за анимацију у инжењерству и Катедром за теорије и интерпретације простора у архитектури и урбанизму.

У оквиру изложбе реализован је и разноврстан пратећи програм. Сваког петка организована су стручна тумачења и предавања кроз које су предавачи – кустоси, историчари уметности, историчари, књижевници и конзерватори –  с различитих аспеката тумачили личност и дело Ђуре Јакшића ширем аудиторијуму. У оквиру програма Слика у гостима новосадска публика имала је јединствену прилику да од 17.  до 19. маја да у Галерији Матице српске, након пуних 70 година, види најпознатији портрет Ђуре Јакшића Девојка у плавом из Народног музеја у Београду.

Посебни програми у оквиру изложбе били су осмишљени за децу и младе. Одржано је седам креативних радионица за децу узраста од 5 до 11 година, док је у едукативним програмима, прилагођеним узрасном добу, учествовало преко 1.000  ученика основних и средњих школа, и студената.

Сваког дана посетиоци су имали прилику да погледају и играно-документарни филм „Новосадски дани Ђуре Јакшића“  снимљен у продукцији Радио-телевизије Војводине, а за све који нису могли да посете изложбу, била је доступна виртулена шетња изложбом, изведена у висококвалитетној форми уз снажан тродимензионални доживља, а захваљјући сарадњи са Студио-ом 360.

Посластичарница Времеплов је инспирисана личношћу и стваралаштвом Ђуре Јакшића у сарадњи са Галеријом Матице српске осмисила Уметничко-слатки доживљај, у оквиру ког су посетиоци након посете изложби у посластичарници Времеплов могли да уживају у специјално осмишљеном „Ђурином колачу″ и предавању ауторке изложбе др Снежане Мишић.

Поред изложених експоната, посетиоци су уживали и у интерактивним активностима. У Ђуриној песмарици могли су да прочитају неке од његових најпознатијих песама и пронађу њихове визуелне предлошке. На аудио уређајима биле су доступне Ђурине песме које је „оживео“ новосадски глумац Лазар Јованов. Након обиласка изложбе могли су да се упусте и у авантуру решавања Ђуриног квиза или да саставе стихове користећи речи из Ђуриних песама. На крају, у Музејској продавници могли су изабрати идеалан „Ђурин” сувенир, као успомену на своју посету.

Реализација изложбе није била могућа без бројних партнера и сарадника: Министарство културе и информисања Републике Србије, Музеј Југославије, Музеј града Београда, Народни музеј Зрењанин, Народни музеј у Крагујевцу, Народни музеј Црне Горе на Цетињу), Српска православна црква (манастири Гргетег и Враћевшница, Српска православна црквена општина Српска Црња), Скупштина града Београда, Матица српска и Библиотека Матице српске, Радио-телевизија Војводине, Радио-телевизија Србије, Maxim&Co, Soho Advertising Soulutions, Color Press Group, Политикин забавник, Радио Београд, Радио Нови Сад, Радио Беседа, Радио 021, Naxi планета радио, Радио AS FM, Академија уметности у Новом Саду, Српско народно позориште, Лазар Јованов, Посластичарница „Времеплов“ из Новог Сада, Eugen Chocolate, Новосадски волонтерски сервис и Винарија „Verkat“.

Након Галерије Матице српске, изложба Ђура Јакшић. Између мита и стварности биће представљена београдској публици у Народном музеју у Београду од 27. јуна до 15. септембра 2019. године.

 

 

 

 

Извор и фото.: ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *