Налазите се овде
Почетна > Најаве Догађаја > УЗАВРЕЛА СИЦИЛИЈАНСКА КРВ У СНП-у, ПРЕМИЈЕРА ОПЕРЕ КАВАЛЕРИЈА РУСТИКАНА“

УЗАВРЕЛА СИЦИЛИЈАНСКА КРВ У СНП-у, ПРЕМИЈЕРА ОПЕРЕ КАВАЛЕРИЈА РУСТИКАНА“

У сарадњи Српског народног позоришта и београдског Народног позоришта, припрема се веристичка опера Пјетра Маскањија Кавалерија рустиканаПремијера је заказана за суботу 28. јануара на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 20 часова.

IMG_6146
Премијером ће дириговати маестро Дејан Савић, као гост из Народног позоришта, а маестро Александар Којић дириговаће 2. фебруара. Режију Ивана Стефанутија, коју је за Народно позориште у Београду 2006. године премијерно пренео Матео Мацони, за ову заједничку сарадњу НП из Београда и СНП-а пренеће Александар Николић, гост из Београда. Сценографију и костиме Ивана Стефанутија адаптирају Саша Сенковић, сценограф и Мирјана Стојановић Маурич, костимограф.

IMG_6257 (1)

Учествују оперски солисти из Београда и Новог Сада: Никола Китановски, к.г. / Саша Петровић (Туриду), Валентина Миленковић / Свитлана Декар(Сантуца), Нора Чонкић Петровић (Лучија), Жељко Р. Андрић / Небојша Бабић / Васа Стајкић (Алфио) и Маја Андрић (Лола). У програму учествују Хор, који припрема Весна Кесић Крсмановић, оркестар Српског народног позоришта, а концертмајстори су Владимир Ћуковић и Сергеј Шаповалов. Опера се изводи на италијанском језику, уз превод на српски језик.

IMG_6445

Либрето за оперу су написали Ђовани Тарђони-Тоцети и Гвидо Менаши према оригиналном делу Ђованија Верге Cavalleria rusticana (Сеоско витештво). Ова једночина опера, победивши на једном конкурсу, доживљава своју праизведбу у Риму у Опери (Teatro Costanzi), 17. маја 1890. године и постиже незапамћен успех и преко ноћи доноси свом творцу Пјетру Маскањију славу, чији сјај неће избледети до краја његовог живота. Појавивши се као „права опера у правом моменту“, она долази у тренутку презасићености традиционалним моделом италијанске опере, доноси истиниту причу из народа, о сицилијанским сељацима (радња се дешава у једном малом селу на Сицилији на Ускрс 1880. године), причу истиниту и „уверљиву“, и тако утире пут новом правцу у оперском стваралаштву – веризму. Мелодије Кавалерије рустикане су лаке, пуне јужњачког темперамента, народских елемената па су зато обожаване. Веома су популарне арије Сантуце, Алфија, серенада у увертири, ускршњи хор, интермецо, Туридов опроштај. До композиторове смрти, 1945. у Италији је била изведена преко 14 хиљада пута! Српско народно позориште је Кавалерију рустикану као оперу први пут изводило 27. априла 1910, али је шест година раније, 14. фебруара 1904, извођена и као драмска представа под насловом Сеоско частољубље (у преради А. Келнера и режији Димитрија Спасића).

IMG_6246

Репризна извођења су 31. јануара и 2. фебруара.

Ове, 2017. године, свим оперским програмима Српског народног позоришта обележава се јубилеј, 70 година обновљeне Опере (16. новембра 1947). Прва опера која се изводи у ту част је Маскањијева Кавалерија рустикана.

Извор: СНП

Оставите одговор

Top