Налазите се овде
Почетна > Екологија > САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ – ЗЕЛЕНА СТРАНКА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ – ЗЕЛЕНА СТРАНКА

Поводом Иницијативе Зелене странке за увођење омбудсмана, гробља и плаже за кућне љубимце, представник Скупштине града Београда, Станислав Стефановић, састао се са представницима Зелене странке. Представници Зелене странке, Дина Стефановић и Небојша Вранеш, који су присуствовали састанку, обавештени су о ставу Скупштине града Београда по тим питањима. Саопштено им је да је пројекат изградње првог гробља за кућне љубимце у току. По речима Стефановића, пројекат је већ договорен са ЈКП Погребне услуге, на Бежанијској коси. Плац у делу Бежанијског гробља опредељен је за ту намену.

Зелена странка је задовољна што су надлежни одлучили да се коначно реши питање за које је заинтересован веома велики број Београђана. Ипак, до овог тренутка не знамо у чијој је надлежности изградња јер јавних објава, као ни тендера објављеног у ту сврху, није било. Зато ће Зелена странка и даље пажљиво пратити транспарентност целог процеса и о томе обавештавати јавност.

Када је реч о другој тачки наше Иницијативе, а то је да се дозволи приступ кућним љубимцима некој од београдских плажа, што је нарочито важно за псе у летњим месецима, представници Зелене странке добили су одговор да се и о томе размишља на градском нивоу, али да је одлука која ће то плажа бити још у току. За ту намену разматра се локација Старо купалиште или крајњи део језера на Ади.

По питању треће тачке, увођење омбудсмана за кућне љубимце који би заступао њихова права, господин Стефановић је затражио додатно образложење улога оваквог заштитника. Надлежност омбудсмана за кућне љубимце била би контрола стварне примене права која произилазе из Закона о добробити животиња, рекли су представници Зелене странке на састанку. Слично као и заштитник грађана, омбудсман за кућне љубимце био би формално лице коме би сведоци кршења права животиња, гарантованих Законом, могли да упуте жалбе. У Србији је на дневном нивоу неколико десетина, до неколико стотина грађана, суочено са еклатантним и застрашујућим кршењем права животиња и злостављањем животиња. И када имају добру вољу да делују и пријаве случај, грађани немају коме да се обрате.

Господин Стефановић је на такву дефиницију задужења омбудсмана одговорио да полиција треба да реагује у случајевима озбиљног злостављања. С обзиром на то да је нејасна граница између кршења права гарантованих Законом и озбиљног злостављања животиње, господина Стефановића смо питали шта радити када није „озбиљно злостављање“ у питању, већ „само“ кршење права. Одговор који смо добили био је да је онда ту ангажована ветеринарска инспекција. Констатовали смо да је ветеринарска инспекција углавном заузета животињама из сточног узгоја, са чиме се и Стефановић сложио. Потом, Стефановић је додао да постављање омбудсмана за љубимце свакако није у надлежности Града, већ се тим питањем треба бавити на републичком нивоу.

Након тога, нашли смо заједнички став да се заштитник права животиња не мора звати омбудсман, већ је приоритет да постоји лице коме ће грађани моћи да се обрате за помоћ. Такође, предочено је и да би постављање Заштитника права животиња могло имати позитивног ефекта и у смислу смањења броја одбачених паса. Пријављивањем оваквих радњи надлежном органу, што грађани желе и чине, несавесни власници би боље контролисали потомство својих љубимаца и савесније би приступали стерилизацији, уместо да избацују штенце на улицу, чиме се и граду и заједници ствара додатни проблем.

Закључак састанка је следећи: С обзиром да постоји један случај где се Заштитник грађана бавио питањем кршења права животиња, незваничан предлог је да се при канцеларији Заштитника грађана определи службено лице које ће бити задужено и за заштиту права животиња. Пошто до овог тренутка град нема ни предлог ни решење како то учинити, предлог Зелене странке је применити модел који је 12. марта ове године усвојила Влада Републике Хрватске. Они су поставили посебног саветника министра пољопривреде за подручје заштите животиња. Саветник је активиста за права и заштиту животиња и његов ангажман је волонтерски. Тиме би се проблем решио без додатног оптерећивања градског или републичког буџета.

Зелена странка је спремна да овај предлог разради и достави га надлежној институцији на коју нас Град, као тренутни саговорник, упути.

Оставите одговор

Top