Налазите се овде
Почетна > Најаве Догађаја > ДОДИР СТАКЛА

ДОДИР СТАКЛА

Изложба савременог нордијског стакла

У Музеј Војводине (Дунавска 35) у уторак, 21. марта 2017. године у 18 часова, отвара се изложба савременог нордијског стакла ДОДИР СТАКЛА у организацији Амбасада Данске, Финске, Норвешке, Шведске и Музеја Војводине.

На изложби ће бити представљени предмети од стакла који су инспирисани старим традицијама израде стакла са севера, али исто тако одражавају утицаје модерног дизајна стварајуц́и спој карактеристиц̌ан за нордијски приступ дизајну.

80 експоната плод су вештине и знања мајстора из 13 познатих стаклара, а у сарадњи с врхунским уметницима, архитектама и дизајнерима. Ови предмети, осмишљени пре неколико деценија, и данас се израђују стапајући се са савременим предметима израђеним од 2010. до 2014. године, чинећи једну активну и плодну сцену.

 

На изложби су својим остварењима заступљене фабрике стакла Холмегорд, ARCHITECTMADE i Lene Bjere дизајн из Данске; Фабрика стакла Itala, Lasismi и галеријa Mafka & Alakoski из Финске; фабрике стакла Hadeland, Jevik i Magnur, као и студио Nestetangen из Норвешке; фабрике стаклаa Moleros , Skrufs i Nibru iz Švedske.

Спонзори изложбе сз Wiener Stadtische i I&F McCann Grupa, Винарија Тиквеш, EuroCons Group, Elopak, Finlandia, Volvo, SpotCooler, Q-Free Elcom, Tetra Pak, Ericsson, Masferg Agro, Securitas, Novo Nordisk, Peter Justesen, Medicon, Iittala, Fosdalen, Velux i Norway House.

Ауторка изложбе је Лада Ратковић Буковчан, музејска саветница Музеја Мимара у Загреб, а кустос изложбе у Новом Саду је Александра Стефанов, историчарка уметности Музеја Војводине.

Извор: Музеј Војводине

Оставите одговор

Top