СУЗЕ, СМЕХ И АПЛАУЗИ НА ПРЕМИЈЕРИ ПРЕДСТАВЕ ,,НАЈУСАМЊЕНИЈИ КИТ НА СВЕТУ“

Српско народно позориште може се похвалити још једном премијером у овој години. Премијера представе „Најусамљенији кит на свету“, Зијаха А. Соколовића, који је овога пута био у улози редитеља, по тексту Тијане Грумић, одушевила је синоћ новосадску публику.

Редитељ Зијах А. Соколовић каже да је текст Тијане Грумић изузетан. Да су њена размишањања романтична и поетична, дубоко драмска, јер доносе један нови поглед на свет, на цивилизацију. Додаје да је очишћен прљавштином свакодневице, извађен из суморних тема данашњих позоришта, стављен изнад и испод површине ове планете, стављен у море и небо.

„Желео сам овом да тражим Грала као Ланселот, да са глумцима проверим, да ли неко од нас може да чује свог Плавог кита или да постане Плави кит упркос законима природе. Или још чистије, ова представа тражи да свако од нас плаче, ако постоји неко ко чује Плавог кита“, истиче редитељ Зијах А. Соколовић.

Глумица Сања Микитишин каже да ова представа поставља многа питања у вези са (не) комуникацијом међу људима и разумевања својих најближих.

„Животна машина, обавезе и проблеми које она доноси, често чини да изгубимо суштински контакт и отупимо као особе те губимо оно што чини живот лепим и оно што је нас некад чинило лепим и јединственим. Заборављамо, не примећујемо више, све подразумевамо кад уђемо у свет „одраслих“… Ово је једна дирљива прича о односима у свету данас, кроз призму једне обичне породице“, истиче Микитишин.

„Представом смо желели да подстакнемо публику да живе сад, у овом тренутку, присутни емотивно и умно, те буду усмерени једни на друге. С тога се ова представа заправо, кроз низ слика и приказа ситуација, одвија у гледаоцу- његовом искуству, машти и срцу“, каже млада глумица Миа Симоновић.

Сценографију потписује Саша Сенковић као и Зијах А. Соколовић, за костиме је била задужена Сенка Раносављевић, композитори су Ирена Поповић Драговић и Никола Драговић, док је сценски покрет радила Андреја Кулешевић.
Улоге тумаче: Милан Ковачевић (КИТ 52 ХЕРЦА), Миа Симоновић (Сашка), Григорије Јакишић (Лука), Вукашин Ранђеловић (Кловн), Сања Микитишин (Мама), Ервин Хаџимуртезић (Тата).

Реприза је заказана за 8. март.

 

 

Фотограф: Бранислав Лучић

Извор: СНП

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *