СЛИКЕ ПРОЛАЗНОГ СВЕТА, ОДНОСИ ФРАНЦУСКОГ И СРПСКОГ ИНТИМИЗМА

Изложба Галерије Матице српске у Паризу
Културни центар Србије у Паризу, Француска, 5. децембар 2018. – 9.
фебруар 2019. године Галерија Матице српске поводом обележавања Европске године културног наслеђа у Културном центру Србије у Паризу приређује изложбу Слике пролазног света. Односи француског и српског интимизма. Изложба ће бити свечано отворена 5. децембра у 19.00 сати, а публици ће се том приликом обратити: др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Радослав Павловић, директор Културног центра Србије у Паризу, Асја Драча Мунтеан, помоћник министра за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања РС и др Дијана Метлић, ауторка изложбе.
Изложбом Слике пролазног света. Односи француског и српског интимизма се француској јавности представља 20 уметничких дела познатих српских сликара – Марка Челебоновића, Љубице Цуце Сокић, Пеђе Милосављевића, Недељка Гвозденовића, Ивана Табаковића и многих других уметника који су прихватили и преобликовали сликарство француског интимизма. Захваљујући својим путовањима, краћим и дужим боравцима у Француској, српски уметници су пренели дух интимизма у своје поимање света, ентеријере, представе сопствених ликова и себи блиских кругова. Њихова дела су одговор на стварност која их је услед Другог светског рата угрожавала и из које су се повлачили у дом као једино уточиште.
Управо услед топлине која зрачи из тих призора, тишине остварене помоћу хроматске равнотеже и умирене гаме, интимизам прекорачује географске, временске, националне и било које друге установљене одреднице. Изложба кроз слике, текстове и фотографије приказује вишеслојне везе између српске и француске културе и говори о преплитању животних путева,тематских и ликовних опредељења и судбина француских и српских сликара епохе интимизма.
Ауторка изложбе и истоименог каталога (на српском и француском језику) је др Дијана Метлић, историчарка уметности и професорка на Академији уметности у Новом Саду. Дан након отварања изложбе, 6. децембра у 11.30 сати биће одржано специјално стручно тумачење и разговор са музејским стручњацима и историчарима уметности из музеја и са универзитета у Паризу, с идејом упознавања са стваралаштвом српских уметника, размене знања о интимистичком сликарству ивезама између српске и француске уметности. Током трајања изложбе биће организована и стручна тумачења изложбе на француском и српском језику за ширу јавност.
Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије, а велику подршку у реализацији дали су Француски институт у Србији, Културни центар Србије у Паризу као и приватни власници уметничких дела.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.