ПРОМОЦИЈА НОВЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ РЕКОНЗЕРВАЦИЈА

Старе и нове конзерваторске праксе у Галерији Матице српске 2000–2022.

ауторке др Даниеле Королија Црквењаков

уторак, 7. новембар у 18.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

У издавачкој делатности Галерије Матице српске већ преко једне деценије постоји конзерваторска едиција, која обухвата наслове од значаја за важан сегмент музејског рада – конзервацију и рестаурацију уметничких дела. У години обележавања јубилеја 175 година од оснивања, уз нову монографију Понос нације, приређен је и текст књиге Реконзервација. Старе и нове конзерваторске праксе у Галерији Матице српске 2000-2022. Промоција ове нове публикације о конзервацији биће приређена у уторак, 7. новембра у 18.00 сати у Галерији Матице српске.

Најстарије конзервације слика у фонду Галерије датирају још из краја XIX века, а највећи број њих је изведен у другој половини XX века. Кроз серију конзерваторских прича књига говори о томе колико су се материјали и технике рада конзерватора мењали са развојем струке. Почетак XXI века донео је у конзерваторски рад и јаку везу са научним истраживањима, потцртавајући мултидисциплинарни карактер заштите културног наслеђа.

О значају оваквих сагледавања пређеног пута у протеклих готово четврт века говориће управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски и ауторка књиге, конзерваторка др Даниела Королија Црквењаков. Разговор ће модерирати Мирослав Стајић, новинар и аутор бројних прилога о раду Галерије и њених конзерватора.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *