ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „РЕКВИЈЕМ ЗА ГОСПОЂУ Ј“

Новосадска публика је у четвртак, 16. марта имала прилику да присуствује премијери филма редитеља Бојана Вулетића „Реквијем за госпођу Ј“. Премијери филма је присутвовала бројна публика која је екипу филма поздравила громогласним аплаузом. Ово је други дугометражни играни филм редитеља  Бојана Вулетића. „Реквијем за госпођу Ј.“ суфинансиран је средствима Филмског центра Србије, а добио је и финансијску подршку Фонда савета Европе – ЕУРИМАГЕС. Филм је своју светску премијеру доживео на Берлиналу, једном од три најпрестижнија светска фестивала, док је наша публика имала прилике да га погледа на ФЕСТ-у.

,,Реквијем за госпођу Ј.” говори о скромној средовечној жени и бившој административној службеници која на годишњицу смрти свог мужа планира да се убије. Иако је то за 5 дана, Госпођа Ј. је одлучила да заврши све своје приватне и административне послове да би се убила онако како жели и оставила своју породицу обезбеђену. Али да би све то започела потребна јој је само једна оверена потврда – уверење о радном стажу за последњих 20 година. У земљи која управо пролази кроз транзицију и свеобухватну реформу администрације, то ће бити јако компликовано јер живети у транзицији је компликовано. Умрети је још компликованије.

Поред Мирјане Карановић, којој је поверена главна улога, у филму играју и Јована Гавриловић, Даница Недељковић, Вучић Перовић и Мира Бањац.Реквијум за госпођу Ј

Питали смо редитеља како је прихваћен филм у Немачкој, а како код нас?

„Дисфункционална породица, усамљеност и депресија као нешто што је ипак универзално  и у развијеним земљама као што је Немачка, а камоли код нас. Апсолутно сам свестан и мислим да је задатак уметности да оно што се не види открива и управо због тога сам се ја бавио овом темом, где су све те скривене ствари о којима се не говори. Самоубиство је табу. То је болест 21. века, то је нешто о чему треба да се говори. То није само везано за ову нашу локалну средину, него много шире и чини ми се да о томе треба много гласније да се говори. “- рекао је редитељ.

Реквијум за госпођу Ј

Текст: Јелена Допуђ

Видео и фото: Жељко Савић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *