ПРЕДАВАЊЕ ,,ТРАЈУ ДЕЛА ВЕЛИКАНА ДО ДАНАШЊИХ ДАНА“

У среду, 5. фебруара, у 12 сати, у Музеју Војводине (Дунаввска 35), одржаће се предавање: ТРАЈУ ДЕЛА ВЕЛИКАНА ДО ДАНАШЊИХ ДАНА – Ђорђе Радић (1839–1922) први Србин који је стекао докторат из пољопривреде.

Предавачица је Мирјана Савић, музејска саветница Народног музеја у Краљеву.

Ђорђе Радић (Велики Бечкерек 22. април 1839 – Краљево, 11. октобар 1922), рођен је у породици православног свештеника Јована Радића, који је службовао у Великом Бечкереку. Основну школу учио је у родном месту, а гимназију у Оравици, Карловцима и Винковцима.

Пољопривредне науке студирао је у Колчавици код Прага, а на Бечком универзитету 1864. полаже професорски испит из природних наука и јестаственице. Године 1867. године, постаје први Србин који је стекао докторат филозофије са пољопривредном расправом.

Овај велики интелектуалац је поред српског, говорио и мађарски, немачки, румунски, чешки и француски језик, служио се енглеским и руским, а био познавалац и старогрчког и латинског језика.

Свој интелектуални статус потврдио је као члан Српског ученог друштва од 1870. године, почасни члан Краљевско–српске академије наука од 1892. и редован, дописни или почасни члан 117 српских, хрватских, чешких, немачких, мађарских, француских, италијанских, америчких и других пољопривредних, научних и културних друштава.

Добитник је 12 ордена од српских и страних владара, као и бројних признања за рад од Краљевско–мађарског министарства пољопривреде,  Матице српске,  Друштва за пољску привреду Србије итд.
Са музеолошког аспекта, занимљиво је да је Ђорђе Радић први Србин који је 11. фебруара 1968. у Србској читаоници, у Новом Саду приредио пољопривредно – природњачку изложбу своје збирке природних и економских ствари коју су чинили: различите врсте житарица, пољопривредне справе и алат, птице, шкољке, пужеви, корали, минерали итд.

Извор: Музеј Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *