НАСТАВАК САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ И ИНСТИТУТА ,,БИОСЕНС“ У ПОЉОПРИВРЕДИ

Покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић потписао је данас уговор са директором Института Биосенс, истраживачко-развојног института за информационе технологије биосистема, проф. др Владимиром Црнојевићемо финансирању наставка реализације пројекта Мониторинг употребом даљинске детекције у пољопривреди, водопривреди и шумарству”.

Др Радојевић је истакао да је Покрајински секретаријат за пољопривреду издвојио и ове године 10 милиона динара за наставак овог пројекта, који треба да омогући даљи развој дигитализације и детекцију сетвене структуре, процену стања усева и парцела које се наводњавају и које су покривене противградним мрежама, као и за унапређење рада служби ресорног секретаријата.

Потписивање овог уговора значи и наставак унапређења рада Покрајинског секретаријата за пољопривреду јер ће, како је секретар Радојевић подсетио, путем дигиталне платформе бити омогућено лакше и ефикасније праћење свих конкурса за доделу бесповратних финансијских средстава.

„Функционалност модула дигиталних платформи које је осмислио Институт „Биосенс“ огледа се у аутоматизацији свих процеса. То подразумева  аутоматску обраду података и пристиглих пријава регистрованих пољопривредних газдинстава, аутоматско рангирање у односу на све услове у конкурсима, као и аутоматску израду уговора и решења за исплату средстава. Реч је о једном апсолутно заокруженом процесу, који своди грешку на минимум“, истакао је Радојевић.

Он је додао да је заједно са Институтом успешно изведена и контрола на самим парцелама – упоређивањем бројева катастарских парцела са GPS позицијом са инвестицијама које су реализоване на њима, у чему је помоћ пружио и Републички геодетски завод. Радојевић је рекао да је управо заједнички интерес да инвестиције буду реализоване у оквиру предвиђеног плана.

Секретар је истакао да ће платформа „Агросенс“, на којој су сви подаци о стању усева на нашим пољима, овим уговором омогућити сервисе од посебног интереса за пољопривреднике.

Радојевић је објаснио да ће пољопривредници моћи да евидентирају све оно што раде и да добију аутоматски биланс стања на нивоу газдинстава.

Путем овог уговора, у оквиру пројектног задатка за 2020. годину, биће реализован и знатан део активности у погледу сателитских снимака и детекције усева на територији АП Војводине, као и анализе земљишта. То подразумева прикупљање информација са терена, развој алгоритама за препознавање култура и интеграцију резултата у дигиталну платформу Агросенс АПВ. Изузетно је значајна и надоградња система за извештавање о конкурсима, што подразумева развој различитих извештаја о њиховој реализацији и верификацији. Посебна пажња биће посвећена развоју система за извештавање о плодности земљишта, саставу земљишта, узетим узорцима и извршеним анализама“, рекао је Радојевић.

Директор Института Биосенс“ проф. др Владимир Црнојевић указао је на то да ова сарадња траје неколико година и да је сада већ видљиво широком кругу корисника шта су предности дигитализације у пољопривреди.

Институт се бави дигиталном технологијом у пољопривреди и то је наша основна делатност. Задовољство је што смо успели на домаћем терену, у АП Војводини, да помогнемо Покрајинском секретаријату за пољопривреду у њиховом послу и да се конкурси на којима вредно раде одвијају још ефикасније, као и да се ти подаци чувају и користе даље“, наглсио је Црнојевић.

Он је навео ће конкретна новина у овој години бити да корисници средстава на конкурсима Секретаријата могу самостално верификовати, преко мобилне апликације, оно за шта су добили средства. Директор је истакао да ће цела Војводина бити прекривена дигиталном мапом која ће садржати детаљну анализу земљишта, уз сателитски надзор из којег ће у наредним годинама проистећи читав низ сервиса.  

 

Извор: Аутономна Покрајина Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *