ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ УРОШ ПРЕДИЋ

Пратећи програм изложбе УРОШ ПРЕДИЋ

ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН ЛЕПОТИ И УМЕТНОСТИ

Петак, 27. јануар у 19.00 сати

Предавање Предићева дела кроз стихове

Милица Милошевић

Са симултаним преводом на знаковни језик у сарадњи са Друштвом тумача и преводилаца на знаковни језик

Неретко су сликари били инспирисани стиховима и исписаним редовима за своја ремек-дела. Док су се песници вешто користили речима, сликари су исте пратили четкицом на платну и обрнуто. Познато је да је Урош Предић био велики љубитељ књижевности. Преводио је српску књижевност на стране језике, као и стране писце на српски језик, илустровао је дечији часопис Невен, а Дантеову Божанствену комедију је знао напамет. Био је велики пријатељ са песницима Јованом Јовановићем Змајем и Лазом Костићем, а имао је прилику да прати одрастање и сазревање књижевнице Анице Савић Ребац. Инспирација за једну од његових најпознатијих слика Сироче на мајчином гробу била је управо песма Смрзнуто сироче мађарског песника Јожефа Етвеша, а слика ће инспирисати младог писца Светозара Ћоровића који ће јој посветити једну од својих првих песама. Кроз предавање публика ће имати прилику да се упозна са делима Уроша Предића из другачије перспективе – кроз стихове који су утицали на његово стваралаштво или које можемо да повежемо са његовим делом. Читаће се стихови Бранка Радичевића, Алексе Шантића, Анице Савић Ребац, Лазе Костића, Јована Јовановића Змаја, Јожефа Етвеша и других посматрајући ремек-дела националне уметности и на тај начин повезаћемо ликовну уметност са писаном речи.

Због великог интересовања публике, изложба Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности продужена је до недеље, 12. фебруара 2023. године.

Св. Никола спашава бродоломнике, 1932.

Пратећи програм изложбе УРОШ ПРЕДИЋ

ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН ЛЕПОТИ И УМЕТНОСТИ

Ауторска вођења др Снежане Мишић кроз изложбу Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности одржаће се у суботу, 28. јануара у два термина: у 13.00 и 17.00 сати, када ће вођење бити симултано превођено на знаковни језик.

Кустоско вођење др Александре Человски одржаће се у недељу, 29. јануара у два термина: у 13.00 и 17.00 сати.

Стварајући непрекидно више од осам деценија, Урош Предић је оставио изузетно богат уметнички опус са преко 1700 дела, у којем је остварио високе домете. Изложба Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности обухвата преко 140 експоната ‒ више од 100 Предићевих дела, документарну грађу о уметниковом животу, његове портрете које су начинили пријатељи уметници, као и документарни филм у режији Блажа Поповића. Под Галеријским кровом окупила су се уметничка дела из различитих колекција из земље и иностранства која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића. Поред уметничких дела из Народног музеја Србије, Народног музеја Зрењанин, Матице српске, Музеја Српске православне цркве, Музеја града Београда, Факултета ликовних уметности у Београду, Националног музеја модерне умјетности из Загреба, и многих других, на изложби се налазе и дела из приватних колекција од којих већина до сада није била излагана па самим тим ни доступна широј јавности. Кроз неколико целина: анегдотски и социјални жанр, религиозно сликарство, портрети, теме из националне историје, везе са Матицом српском, представиће се Предићева основна тематска опредељења. Међу изложеним сликама су и оне кључне, најпознатије: Девојка на студенцуКосовка девојкаНадурена девојчицаВесела браћаСироче на мајчином гробуХерцеговачки бегунци и многе друге.

Због великог интересовања публике, изложба Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности продужена је до недеље, 12. фебруара 2023. године.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *