ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА КАЛИГРАФСКИХ РАДОВА

Изложба калиграфских радова „На путу Захарија Орфелина” наставника, ученика и калиграфа Светозара Пајића Дијака отворена је 15. јануара 2021. Изложба се може погледати до 30. јануара радним даном од 9 до 17 сати у Огранку САНУ у Новом Саду, Ул. Николе Пашића 6.

Пројекат су подржали Управа за културу Града Новог Сада, ОШ „Јован Јовановић Змај” из Сремске Каменице и Огранак САНУ у Новом Саду.

На овогодишњој колективној изложби заступљени су радови 47 учесника из Суботице, Кикинде, Чуруга, Новог Сада, Сремске Каменице, Ниша, Сурдулице, Уздина, Шапца, Мајура, Јадранске Лешнице, Бајине Баште, Ужица, Књажевца као и Штрпца на Косову и Метохији.

Удружење војвођанских учитеља од 2006. подржава развој калиграфског писања у основним и средњим школама. Такође промовише лик и дело Захарија Орфелина кроз тематске радионице и изложбе, колоније и конкурсе, а од 2017. одржава и летњу школу краснописа у Манастиру Светих Архангела код Призрена.

Подсетимо и то да је 19. јануар Дан Захарија Стефановића Офелина, одн. Дан лепог писања чиме се обележава годишњица смрти овог великог графичара, илустратора, песника, преводиоца, учитеља, теолога, природњака и виноградара који је рођен у Вуковару а претежно живео у Новом Саду и Сремским Карловцима. Преминуо је 19. јануара 1785.

Текст и фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *