OTKRIVANJE SKULPTURE NIKOLE ZARIĆA

Otkrivanje skulpture  Nikole Zarića “Homcerf” (Čovek jelen)  

četvrtak 27. april 2023. godine, 12.00 časova 

Limanski  park, Novi Sad

Galerija Bel Art, poziva vas da ispratite događaj otkrivanja skulpture Nikole Zarića uglednog švajcarskog vajara (1961 – 2017) koju je gradu Novom Sadu donirala Fondacija “Mali princ”.

Fondacija „Mali princ“ iz Novog Sada je nastala pre dve decenije i svoju delatnost vezuje za Novi Sad, posebno u oblasti kulture i obrazovanja. Osnivači Fondacije, Aleksandra Vegezzi  Boškov i njen suprug Antonio Vegezzi, građani Ženeve, svake godine dodeljuje nagrade najboljim studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu za muzičku, likovnu i dramsku umetnost. Nagrade predstavljaju izvanredan impuls mladim stvaraocima na putevima izgradnje vlastitog umetničkog stava, a istovremeno, i prvi stepenik ka sticanju umetničke afirmacije na početku stvaralačke avanture. LJubitelj umetnosti i umetnički mecena, Aleksandra Vegezzi  Boškov, potiče iz porodice koja je svojim delovanjem proslavila i zadužila Novi Sad. NJen otac, Vujadin Boškov, je jedan od najznačajnijih fudbalera i trenera u istoriji našeg i svetskog fudbala,  a majka Jelena je bila ugledna novosadska novinarka i dopisnik novosadskog lista „Dnevnik“ i Radio Novog Sada iz inostranstva.

NIKOLA ZARIĆ, renomirani švajcarski vajar (1961-2017) poreklom je iz Srbije i svoje prve godine je proveo u Novom Sadu, na Limanu. Na Švajcarskom  federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu je završio šumarstvo a nakon toga studira na Visokoj školi vizuelnih umetnosti. Diplomirao je  1991 a poslediplomske studije je okončao 1993. godine. Svoj stvaralački vek koji je trajao tek nepune dve i po decenije, proveo je u Lozani.  Izlagao je širom Evrope, dobitnik je uglednih nagrada, a njegove specifične skulpture nalaze se u mnogim delovima sveta, pre svega tamo gde se mitski susreću priroda i savremeni čovek. 

Izvor: Galerija BelArt

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *