ОДРЖАНA РАШТАНИЈАДА У ГАЈДОБРИ 2022

У недељу, 17. јула 2022. одржана је 16. раштанијада у Гајдобри. Чување обичаја кувања раштана само је једна од више активности у оквиру Петровданских дана којима се обележава храмовна и слава села. Организатор је Месна заједница Гајдобра.

Скуп је почео окупљањем пријављених екипа, а званично отворен уз химну и подизање заставе. Уследиле су јуначка надметања и изложба традиционалних јела и старих алата које од заборава чува Удружење „Традиција”, певање ганги и др. Међу такмичарима било је Херцеговаца из других градова, једна екипа пристигла је и из Суботице.

Ову раштанијаду 2022. одликују две новости које нам саопштава Јован Илић, председник Савета МЗ Гајдобра – у јуначка надметања уведено је и одлично прихваћено скакање деце у џаку где су најбољи добили комплет улазница за базен. Такође је специјални жири за оцењивање куваног раштана овај пут састављен од времешнијих Гајдобрана, јер, ко ће заправо, знати боље да оцени овакво јело од њих самих. Да би све протекло у фер атмосфери, екипе су имале своје шифриране називе које су извукле у коверти. Код оцењивања јела процењују се изглед, укус и раскуваност. Прва награда је била сто и клупе и припала је екипи са најстаријим учесником Максимом Пантићем који је јело припремио са својим синовима и комшијама, друга и трећа награда су таландара одн. роштиљ. Организатори срдачно захваљују спонзорима награда.

Иако се може помислити да је кувани раштан нешто где нису могуће велике варијације будући да у јело улази само 5 намирница (месо, раштан, со, вода и кромпир), у сервираним тањирима смо видели да су нека јела течнија, нека гушћа, понегде је кромпир изгњечен, цео или у малим комадима. Наравно, постојале су разлике и у начину сервирања, као и мале тајне у зачињавању. Све ово се кувало 4 сата на лаганој ватри, углавном без већег мешања у котлићу. Заправо, постоји написано правило којег се такмичари морају придржавати.

Кажу да најбољи раштан јесте онај из старог завичаја Гајдобрана – Поповог поља у Херцеговини. Интересантно је да се манифестација одржава у време кад раштан не стиже да се бере, јер је његово време оно када га мало докаче први мразеви. Можда управо због мраза није лош ни тај који се остави у замрзивачу да чека манифестацију а можда је тајна ипак у томе што на 2 кг раштана долази 3 кг меса. Наравно, уз овако јаку храну јасно је да она мора да се потроше на јуначки начин: и умно, и гласовно, и физички – што Херцеговци природно и раде.

Раштан је поврће слично купусу с тим да не формира главицу. Био је важна биљка за Старе Грке и Египћане. Сматран је древним поклоном од богова јер је заступљен на фрескама. Пун је минерала, гвожђа, витамина Б и Ц, има антибактериолошка својства, активира ензиме у јетри, одличан је за рад црева. Због плавичастозелене боје листова, гаји се и као украс у дворишту.

Текст и фото: В. Раонић;

Извор: Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *