ОБЈАВЉЕНА ЗВАНИЧНА СЕЛЕKЦИЈА 7. ФЕСТИВАЛА СНИМАТЕЉСKИХ ОСТВАРЕЊА „СЛИKА У ПОKРЕТУ“

Седми фестивал сниматељских остварења „Слика у покрету“ одржаће се од 15. до 18. децембра у Kултурном центру Новог Сада. Селектор Радан Поповић одабрао је шест дугометражних играних филмова који ће бити приказани током четири фестивалска дана – „Ала је леп овај свет“, „Kомедија на три спрата“, „Небеса“, „Страхиња Бановић“, „Траг дивљачи“ и „Усековање“.

Фестивал „Слика у покрету” настао је у организацији Српске асоцијације сниматеља (САС), са идејом да се представи рад директора фотографије на филму. Поред националне селекције играних филмова, селекције ТВ серија и селекције краткометражних студентских филмова, овогодишње издање фестивала доноси мноштво пропратног програма, радионица и мастерцласс програма намењених сниматељима, као и презентацију најновије филмске опреме. Биоскопске пројекције одржаће се у Kултурном центру Новог Сада, док ће један део пратећег програма бити одржан у Kултурној станици Свилара. Трочлани стручни жири доделиће награду за најбољи сниматељски рад у категорији дугометражних играних филмова. Жири за студентске филмове додељује плакету за најбољи сниматељски рад у овој категорији, док ће борд Српске асоцијације сниматеља доделити златну, сребрну и бронзану плакету за сниматељски рад у категорији ТВ серија. „Филмски сниматељи су овогодишњој продукцији, од неких двадесетак филмова, донели велика узбуђења. Разумејући методе снимања, они су садржају својих филмова додали нове слојеве значења и тиме мењали перцепцију публике о стварности коју су, објективом своје камере, брижљиво креирали. Шест филмских сниматеља ће на овогодишњем фестивалу представити своја остварења: Саша Срећковић („Ала је леп овај свет“); Душан Ивановић САС („Kомедија на три спрата“), Душан Јоксимовић САС („Небеса“), Јелена Станковић САС („Страхиња Бановић“), Бојана Андрић САС („Траг дивљачи“) и Марко Миловановић („Усековање“). Свако од њих је на свој јединствен начин градио свет филмске приче, комбинујући идеје, речи, акцију и емоционални подтекст, приказујући, у визуелном смислу, ту јединствену илузију стварности“, рекао је селектор Радан Поповић.

Фестивал се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Града Новог Сада и уз подршку Филмског центра Србије. Целокупан програм фестивала ускоро ће бити доступан на званичном сајту slikaupokretu.rs.

Извор: Фестивал Слика у покрету

Фото: Лилит Андрић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *