НОВИ САЈТ КУЛТУРНИХ СТАНИЦА: АГРЕГАТОР КУЛТУРНИХ ДОГАЂАЈА ШИРОМ НОВОГ САДА

Нови простори за културу у Новом Саду – културне станице имају и нови сајт: kulturnestanice.rs који ће на једном месту обухватити све информације о бројним уметничким и културним програмима широм града, пружајући тако бољи увид актерима културне сцене, али и публици, у капацитете ових креативних и аутентичних простора. 

Нови сајт обухвата мрежу од, за сада, осам културних станица, које су у претходном периоду, упркос пандемији, поставиле нове стандарде у продукцији догађаја и креирању нове публике, подижући капацитет локалне сцене. 

„Ово је још један процес који можда делује једноставно, али заправо је веома важна карика у мрежи културних станица, коју смо представили у јуну ове године, као јединствени модел културе у овом делу Европе, и то не само због промоције тих истих простора. Ово је утолико важније јер сада на једном месту имамо преглед читаве мреже, која представља мост између грађана, уметника, организација и установа културе. На тај начин актерима локалне културне сцене, али и организацијама и уметницима ван Новог Сада, омогућен је бољи приступ и увид у могућности које су им отворене за реализацију њихових садржаја. Исто тако, крајњи корисници, односно публика, сада могу да се информишу о догађајима у различитим деловима нашег града и ван њега, што је опет нови сегмент децентрализације културе. Тако процеси којима се стварају нови легати постају видљиви”, рекао је директор „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић. 

Нови сајт пружа прилику свакоме да учествује у креирању културне сцене града и буде њен активни чинилац, једноставним попуњавањем контакт форме за реализацију програма која ће стизати до тимова културних станица, а који ће даље, на основу попуњености капацитета, квалитета и прилагођености садржаја, понудити термине за одржавање догађаја предлагачима. 

Већ током прве две године постојања културних станица у Новом Саду, реализовано је више од 3000 догађаја, уз готово 200 хиљада посетилаца и око 3000 уметника, а остварена је сарадња са скоро 700 организација и културних установа. Само од јуна до августа, програми пројекта „Уметници.Сад!”, реализованог у оквиру мреже културних станица као подршка локалној сцени, где се представило око 300 новосадских уметника, стигли су чак до 170 хиљада људи на друштвеним мрежама. Готово 70% догађаја овогодишњег, трећег Калеидоскопа културе, било је управо у различитим културним станицама широм града. 

Мрежа културних станица настала је као резултат пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, стварајући кроз нове навике нову публику и нову слику културне сцене града. Са идејом да се стари, напуштени и небезбедни простори у граду ревитализују и добију нову намену, чувајући богато културно наслеђе, Свилара је обновљена после готово 200 година и наставља са производњом, и то културних садржаја, док је Еђшег после једног века постао ново место за културне приче. На простору Великог Лимана, који се такође обнавља после 100 година, сада је Културна станица Опенс, центар омладинског стваралаштва. Културна станица Млин, осим што чува наслеђе радничког краја Новог Сада, данас је на услузи најмлађима и њиховим жељама. На ободу града, Културна станица Барка је нови центар културних дешавања на простору Клисе, док је ван Новог Сада Културна станица Буковац постала идеално место за бег из градске гужве, а Културна станица Руменка унапређује досадашњи рад истоименог културног центра, повезујући традицију и модерно стваралаштво. Као јединствена културна станица на точковима, Караван је атракција која доноси културне садржаје у све делове града.

Све информације, осим на новом сајту: kulturnestanice.rs, биће доступне и на званичним Фејсбук и Инстаграм страницама културних станица. 

Такође, из културних станица подсећају да је неопходно поштовање свих епидемиолошких мера, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Oрганизатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *