NOVI SAD U ZNAKU DŽEZA DO 19. NOVEMBRA

Uz spektakularnu igru svetala i fantastične koncerte otvoren 24. Novosadski džez festival

Veliko otvaranje 24. izdanja Novosadskog džez festivala obeležilo je do sada nezapamćeno interesovanje publike. U rasprodatom Srpskom narodnom pozorištu, koje je uz specijalne vizuelne efekte bilo obojeno u znaku džeza i muzičara, na sceni “Pera Dobrinović”, uz posebnu scenografiju nastupili su Big Band RTS-a i Stjepko Gut i Nikolov-Ivanović Undectet & Magic Malik. Manifestaciju je svečano otvorio član gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić koji je izjavio da mu je drago što Kulturni centar, Uprava za kulturu i grad Novi Sad u kontinuitetu neguju džez kulturu više od dve decenije u Novom Sadu.  Rožić је naglasiо da mu je drago što je publika došla u tolikom broju.

Ulaznice su još uvek u prodaji na prodajnim mestima Gigs Tix-a. Ulaznica za jedan koncert iznosi 700 dinara, celovečernja 1000 dinara za 1, 2. i 4. dan, za 3. dan 1500 dinara, a za ceo festival 3600 dinara. http://gigstix.com/sve-ulaznice/11-festivali/3909-24-novosadski-jazz-festival

Ovogodišnji džez festival predstaviće paletu isprepletanih muzičkih žanrova baziranih na džez muzici i neke od najpopularnijih sastava i svetski proslavljene muzičare regionalne džez scene. Moderan, klasičan, nesvakidašnji i kvalitetan džez na scenu Srpskog narodnog pozorišta donose muzičari iz Srbije, Norveške, Francuske, Italije, Češke, Kanade, Austrije, Luksemburga, Litvanije, Švajcarske…

Sjajna tradicija Novosadskog džez festivala se nastavlja – specijalnu poslasticu prirediće House Band uz Jam session u Pozorišnom klubu Trema svake večeri nakon koncertnog programa.

Celokupan program možete pogledati na https://novisadjazzfestival.rs/program/

Na pragu 75. rođendana orkestra četvrta generacija beogradskih bigbendaša i dalje  suvereno dominira ovdašnjom džez scenom. Predvođeni regionalnim trubačkim capo di tutti i capi Stjepkom Gutom, festival će otvoriti programom Tribute to Thad Jones, koncetrovanom pohvalom jednom od najuticajnijih trubača, kompozitora, aranžera i bendlidera druge polovine XX veka.

Nikolov-Ivanović Undectet & Magic Malik, jedanaestočlani bend, predvođen pijanistom i aranžerom Vladimirom Nikolovim i bubnjarem Srđanom Ivanovićem, spaja džez tradiciju sa nesvakidašnjim pristupom aranžiranju. Koliko pamćenje doseže, ni jedan sastav iz regiona nije dočekan ovakvim, gotovo panegiričkim, pohvalama…Prema rečima Suzane Lorge, oni su “panevropski sastav improvizirajućih muzičara se predstavio sa 10 ritmički složenih, harmonično evokativnih kompozicija, besprekorno aranžiranih. U njima se pozivaju na melodije sa Balkana, rok, hip-hop, klasičnu muziku ili tradicionalni džez, ne svrstavajući se ni u jedan”.

Drugog dana festivala, muzički sladokusci će imati priliku da uživaju u muzici koju donosi Nils Petter Molvaer u 20 časova i Jovan Maljoković oktet i kamerni orkestar Roberta Lakatoša u 21 čas.

Nils Petter Molvaer je jedan od najistaknutijih izvođača elektroakustične muzike, improvizovano-komponovanog hibrida koji je prerastao u žanr u kojem je on kao trubač istovremeno i pionir i veteran.

Jovan Maljoković oktet, uz dva saksofona, dve trube, klavir, gitaru, bas gitaru i bubnjeve i  kamerni orkestar sa 16 gudača, 2 flaute, 2 klarineta i 2 horne predstaviće izbor the best of the best autorskih kompozicija Jovana Maljokovića (Višegrad, Put u Dečane, Svitanje…) u novim aranžmanima Ivana Ilića za prošireni standardni Maljokovićev bend i kamerni orkestar. Ovaj sjajan muzički spoj predstavlja veliki produkcijski poduhvat produkcije Novosadskog džez festivala.

U petak, 28. novembra u 20 časova nastupiće Jožef Fečo kvartet, Aleksandar Uzelac Trio u 21 čas i Vladimir Samardžić Trio u 22 časa.

Pripadnik četvrte generacije češke muzičke porodice Fečo, Jožef je gitaru dobio u četvrtoj godini, da bi ga u jedanaestoj opčinio cimbal sa kojim postaje član dedinog orkestra zahvaljujući kojem je nastupao na više evropskih festivala. Konzervatorij Jaroslav Ježek upisao je 1994, a diplomirao 2000. na odseku za kontrabas i bas gitaru.  Izuzetna stilska raznovrsnost (jazz, funk, soul, folk) svrstala ga je u red jednog od najtraženijih čeških basista i, pored sopstvenog kvarteta, stalnog saradnika ansambala Karel Růžička Trio, Zuzana Lapčíková Quintet, Libor Šmoldas Quartet, Rostislav Fraš Quartet, Otto Hejnic Trio.

Aleksandar Uzelac, diplomac klavirskog odseka Akademije umetnosti u Novom Sadu, gotovo deceniju profesor klavira u srednjoj muzičkoj školi Isidor Bajić, nakon sporadičnog džez pojavljivanja ( Big Band Jazz omladine Vojvodine 2012; 2013 NS jazz festival-jam session house band), 2013. čini nesvakidašnji, gotovo kopernikanski, obrt – štampane partiture klasike u Novom Sadu zamenio je Montrealom i džez improvizacijama. Studira na Schulich School of Music, McGill University u klasi koju vodi tandem vrhunskih pijanista/ pedagoga – Francuz Jean Michel Pilc i Jeff Johnston (…Canadian jazz at it’s best…). U novembru 2020. objavljuje album „Lullaby for Outrage“, beskopromisni autorski pečat ostvarenim nesvakidašnje ravnopravim tretmanom klavira, kontrabasa (Carlos Maldonado Cisneros) i bubnjeva (Claude Lavergne).

Čuveni Vladimir Samardžić predstaviće se i ove godine publici Novosadskog džez festivala u odličnom društvu, uz Vladimira Kostadinovića i Nenada Gajina, u festivalskoj promociji svog novog albuma Catching the Wind (SKC NS, 2022).

Ovogodišnji Novosadski džez festival zatvaraju JazzXchange feat. Bojan Z u 20 časova i Chico Freeman’s Trio Exotica u 21 čas.

JazzXchange je projekat Evropskih prestonica kulture „Esch 2022“ koji vodi grad Didelanž sa partnerskim gradovima Kaunasom (Litvanija) i Novim Sadom. Projekat je spojio muzičare iz Luksemburga, Litvanije i Srbije, koje je odabrao proslavljeni pijanista Bojan Zulfikarpašić.

Septet JazzXchange je 12. maja ove godine otvorio 10. festival „Like a Jazz Machine“ u Didelanžu, u junu je program predstavio na Kaunas jazz festivalu, a završni koncert održaće poslednje večeri Novosadskog jazz festivala 2022.

Chico Freeman, izdanak čuvene čikaške Freeman porodice – otac, legendarni saksofonista  Von, stričevi: gitarista George i bubnjar Bruz, prevashodno zahvaljujući stilskoj raznolikosti (R&B, blues, hard bop, avangarda) snimio je više od 30 albuma sarađujući sa velikanima kalibra Sam Rivers, Sun Ra, ali i latino legendama Chuchom Valdesom, Tito Puenteom i Machitom.

Ulaznice za koncertni program već su u prodaji na prodajnim mestima Gigstix-a. Ulaznica za jedan koncert iznosi 700 dinara, celovečernja 1000 dinara za 1,2. i 4. dan, za 3. dan 1500 dinara, a za ceo festival 3600 dinara. http://gigstix.com/sve-ulaznice/11-festivali/3909-24-novosadski-jazz-festival

Izvor: Kulturni centar Novog Sada

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *