МИРОВИЋ НА ПРВОМ ФОРУМУ ОДРЖИВОГ ИНВЕСТИРАЊА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на Првом форуму одрживог инвестирања на Западном Балкану, који се одржава у Народној банци Србије.

Том приликом Мировић је изјавио да је Развојни фонд  Војводине једина национална  организација у поступку акредитације код Међународног зеленог климатског фонда са седиштем у Јужној Кореји – организације која је настала на основу Париског споразума о климатским променама.

„Зелени климатски фонд има новац који жели на глобалном нивоу да употреби у функцији одрживог развоја и зелене енергије. Због тога је важна вест  да је АП Војводина успела једну организацију из Србије да постави у фазу приступа овим средствима“, изјавио је Мировић и додао да ће то омогућити да уз грантове од чак 25 одсто за ова средства конкурушу институције уз целе Србије.

Мировић је нагласио да је данашњи форум наставак низа повезаних иницијатива које је, следећи европске регулаторне и економске трендове, последњих година подржавала Покрајинска влада.

„Поред подршке Развојном фонду Војводине да покрене процес акредитације код Зеленог климатског фонда, значајна је и подршка за оснивање ′Зеленог навигатора Западног Балкана′, као регионалне платформе за одрживост приватног и јавног сектора“, рекао је Мировић додајући да ће Покрајинска влада и убудуће бити поуздан партнер у овој области, јер је Војводину поставила на место предводника.

Председник је истакао да у развијеним земљама корпорације и инвеститори све више улажу у обновљиве и чисте изворе енергије, који представљају будућност, али и шансу за економски раст, посебно када се све то посматра из перспективе будућег неизбежног исцрпљивања резерви фосилних горива.

„Веома је важно да и земље у развоју, укључујући и државе Западног Балкана, улагања усмере на обновљиве изворе енергије, на смањивање емисије штетних гасова и дигитализацију индустријског сектора и све друго што ће допринети успоравању климатских промена и њиховог негативног утицаја на живот људи и будућност човечанства“, навео је Мировић нагласивши да је то питање квалитета живота,  развоја и просперитета.

У партнерству са Народном банком Србије и Европском инвестиционом банком, пословна асоцијација „Зелени навигатор Западног Балкана“ представља основне принципе коропоративне трансформације ка климатски неутралном пословању са примерима добре праксе из домена прехрамбене индустрије, логистике, финансијских и дигиталних услуга, као и услуга у вези с прометом некретнина.

Гувернерка Јоргованка Табаковић изразила је задовољство што је председник Покрајинске владе Игор Мировић иницијатор идеје да се организује овај форум и додала да је реч о  одговораном и постепеном приступу одрживом финансирању које је НБС започела још 2021. године, укључујући се у мрежу финансијских институција које се баве зеленим финансирањем.

„То је иницијатива у коју се држава Србија укључила емитујући први зелени инструмент 2021. године од једне милијарде евра, по стопи од један посто, и тиме показала да финансијском подршком одређеног инструмента подржава одрживи развој“, рекла је гувернерка Табаковић и додала да нам је потребна дигитална економија, али и здрава храна, свеж ваздух, уштеда енергије и оно што се зове одрживост једне земље.

Она је казала да ће иницијатива Покрајинске владе имати од данас пуну подршку Народне банке Србије и изразила уверење да ће у њој учествовати и све локалне самоуправе, да се заједнички финансирају пројекти који нас уводе у ред развијених земаља.

Директор Регионалног представништва за Западни Балкан Европске инвестиционе банке Алесандро Брагонци изразио је спремност да се подржи ова иницијатива, те да је формиран нови огранак који ће се тиме бавити у сарадњи са регионалним партнерима, као и да се развијају нови гарантни инструменти.

Жарко Петровић из Програма Уједињених нација за развој (УНДП) рекао је да су климатске промене један од највећих и најзначајнијих изазова са којим се суочава наша планета, због чега је континуитет деловања за решавање тог проблема изузетно важан.

На форуму учествује и Развојни фонд Војводине, као један од оснивача „Зеленог навигатора Западног Балкана“. Оснивачи су и Гаранцијски фонд АП  Војводине и Гарантни фонд Републике Српске, а та пословна асоцијација основана је на иницијативу председника Покрајинске владе Игора Мировића, у циљу активног учешћа у смањивању негативних утицаја климатских промена.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *