БУДУЋИ ИНЖЕЊЕРИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ НА СТРУЧНОЈ ПРАКСИ У ПОКРАЈИНСКОЈ ВЛАДИ

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег и декан Факултета техничких наука проф. др Срђан Колаковић потписали су данас Споразум о реализацији стручне праксе за студенте Инжењерства заштите животне средине.

Споразумом је предвиђено да се студенти основних и  мастерских студија током стручне праксе у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине, у раду са менторима, упознају са активностима и процедурама у области заштите животне средине, и стекну додатне компетенције за будући самосталан рад.

Секретар Ерцег је рекао се у пракси показало да студенти завршних година и они који се одмах по окончању студија укључе у систем рада у јавној управи и секторима који се баве заштитом животне средине немају довољно сазнања о томе како тај систем функционише.

„Због тога смо одлучили да у сарадњи са Факултетом техничких наука организујемо ову праксу како би студенти у институцији стекли практична знања и директан увид у то како систем функционише“, навео је Ерцег.

Ресорни секретар је додао да ће се студенти током стручне праксе у раду са менторима упознати са различитим процедурама које се изводе у Секретаријату, као што су издавање дозвола за управљање отпадом, издавање интегрисаних дозвола, процедуре за израду студије процене утицаја на животну средину, студије процене затеченог стања и друге процедуре.

Ерцег је захвалио Факултету техничких наука што је препознао ову иницијативу, са заједничким циљем да се будући инжењери заштите животне средине што боље припреме и оспособе за решавање конкретних проблема.

Декан Факултета техничких наука проф. др Срђан Колаковић рекао је да тај факултет на својим основним студијама школује 27 струка из инжењерске области, међу којима су и инжењери заштите животне средине.

„Наши студенти на факултету добијају фундаментална знања, и то на нивоу оних која се у свету траже од инжењера. С друге стране, врло је битно искуство из праксе. Због тога само захвални Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине што је нашим студентима пружена могућност да стекну практична искуства која ће им омогућити да се по завршетку студија активно укључе у рад у области која је данас веома актуелна и у врху приоритета у Европи“, истакао је декан Колаковић.

Директор Департмана за инжењерство и заштиту животне средине и заштиту на раду др Дејан Убавин казао је да је задовољство када се успостави сарадња са релевантним институцијама и партнерима, која ће студентима омогућити стицање додатних компетенција и оспособити их за будући рад у струци.

„За формирање једног савременог инжењера потребно је и разумевање система у којем ће радити после завршених студија“, рекао је Убавин и додао да ће сарадња са Секретаријатом студентима омогућити да верификују своје знање, почну да га примењују и да под менторством стручњака стекну неопходну сигурност за самосталан рад. 

Након потписивања споразума, ресорни секретар Ерцег представио је будућим инжењерима активности и планове Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, као и перспективе за рад и развој каријере у области заштите животне средине.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *