МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ ЈЕ ЗАВРШЕН ПРОМОЦИЈОМ ВЕБ-САЈТА ГМС НА ФРАНЦУСКОМ ЈЕЗИКУ

Током марта разноврсним програмом обележили смо Месец франкофоније у Галерији Матице српске. За сам крај манифестације припремили смо видео презентацију са изјавама др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице Галерије Матице српске и Њ. Е. Жан-Луја Фалконија, амбасадора Француске у Србији, који су указали на значај досадашње сарадње и новог веб-сајта Галерије који је захваљујући деценијској сарадњи са Француским институтом у Србији– Нови Сад преведен и на француски језик.

Нови веб-сајт који како визуелно, тако и употребно прати светске трендове када је реч о дигиталном представљању музеја, омогућава лакше претраживање догађаја и детаљније информисање како о изложбама које су одржане у протеклих неколико година, тако и о изложбама које их очекују. Како бисмо садржај и колекцију учинили доступним и посетиоцима из иностранства и са жељом да кроз заједничко деловање Галерије Матице српске и Француског института у Србији укажемо на везе између француске и српске културе, веб-сајт је преведен и на француски језик. На овај начин учврстили смо везе између ове две културе и омогућили да нову интернет презентацију користе и посетиоци франкофоног говорног подручја. Сајт можете погледати на: https://www.galerijamaticesrpske.rs/fr/

Франкофоним програмом у Галерији Матице српске публика је имала прилику да се упозна са друштвено-уметничким приликама у Француској крајем XIX и почетком XX века, ликовном и музичком уметношћу тога доба, као и са значајем који су Париз и Француска имали за српске уметнике и развој српског сликарства кроз предавања, промоцију књиге, концерт и креативне радионице за децу.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *