МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКЕ РЕЖИЈЕ LIFFЕ У ОНЛИНЕ БИОСКОПУ МОЈ ОFF

„Која је ово држава“, „Пијавице“, „Господ постоји њено име је Петрунија“, „Кругови“, „Упрокос магли“, „Година мајмуна“ као и друга домаћа остварења и остварења из региона

У понедељак, 28. септембра српска премијера филма „Концентриши се, баба“, босанскохерцеговачког редитеља и сценаристе Пјера Жалице са вољеном Миром Бањац у главној улози

ДЕО ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛА БЕСПЛАТАН ЗА СВЕ ПОСЕТИОЦЕ БИОСКОПА МОЈ ОФФ

Онлине биоскоп МОЈ ОFF домаћин је још једног овогодишњег филмског фестивала. Тринаесто издање Међународног фестивала филмске режије LIFFE почиње 25. септембра на неколико локација у Лесковцу, али по први пут и у „виртуелној дворани“ биоскопа  MOJ OFF – mojoff.net  где ће посетиоци моћи да погледају 19 остварења како домаће продукције тако и продукције из региона.

Током пет фестивалских дана од 21h, у Онлине биоскопу МОЈ ОFF биће приказани филмови из Такмичарског програма.
Филм који отвара Онлине издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ је остварење редитеља Дамјана Козоле – „Полусестра” о две отуђене полусестре из малог приморског града Изоле, које никада нису биле блиске, а које су околности након много година избегавања присилиле да деле стан у Љубљани.

Српско-хрватска копродукција „Која је ово држава” Винка Брешана (субота, 26. септембар) је црна комедија која у фокус ставља огорчене припаднике старије генерације – суицидног генерала, министра полиције и групицу пензионера, љубитеља хрватске фудбалске репрезентације, који се из револта према власти одлучују на опасан и несвакидашњи корак – ископавању бившег председника Хрватске.

Редитељско остварење „Глас” Огњена Свиличића, који ће бити приказан у недељу, 27. септембра, прича је о Горану који се по доласку у католички интернат сусреће са притиском да се приклони инстант-религији која се тамо намеће.

Филм „Концентриши се, баба“, босанскохерцеговачког редитеља и сценаристе Пјера Жалице са легендарном Миром Бањац у главној улози, имаће српску премијеру управо на овом фестивалу, на адреси мојофф.нет, у понедељак, 28. септембра.

Последњег дана фестивала, у уторак, 29. септембра, публика из земље и региона моћи ће да погледа филм „Мој јутарњи смех“ редитеља Марка Ђорђевића о закаснелом одрастању тридесетогодишњака Дејана, а који у ширем смислу говори о једној генерацији која је одрастала „под стакленим звоном“.

Пет филмских наслова из селекције Независни филм биће приказано у термину од 23h. Комедија „Идеш? Идем” у режији Љубе Здјеларевића на програму је прве вечери фестивала (25.9.). Реч је о филмској авантури Јутјубера из региона који из Загреба комбијем крећу на пут до Истанбула како би преболели старе љубави, склопили нове, али и учествовали у гејмерском окршају уживо. Наредног дана, у суботу, 26. септембра на програму је словеначки филм „Орослан“ редитеља Матјажа Иванишина, заснован на књижевном делу Здравка Душе о Орослану, чија смрт међу сељанима буди сећања на њега и тако изнова оживљава слику преминулог.
„Мамонга” Стефана Малешевића (недеља, 27. септембар) подељена је у три приче – прва прати животе двоје младих људи који одрастају у малом месту у Босни, а друге две приказују њихове судбине десет година након једног трауматичног искуства. Уметничко насиље и естетска домишљатост филма „Човек и сенка” словеначке редитељке Еме Куглер, који ће бити приказан у понедељак, 28. септембра, води гледаоца до спонтане трансформације у односу на етику, друштво, прихватање и перцепцију уметности. „Револт” Александра Рајковића који ће публика моћи да погледа у уторак, 29. септембра, прати групу београдских губитника, младића без перспективе, који незадовољни својим животима одлучују да подигну револуцију.

У оквиру селекције LIFFE Победници биће приказано 9 филмских остварења који су претходних година на фестивалу били награђивани. У термину од 17 часова на програму су филмови : „Година мајмуна“ Владимира Блажевског (субота, 26. септембар), „Господ постоји, њено име је Петрунија“ Теоне Митевске Стругар (недеља, 27. септембар), „Пијавице“ Драгана Маринковића (понедељак, 28. септембар), док ће последњег фестивалског дана, у уторак, 29. септембра у истом термину бити приказан филм „С оне стране“ Зринка Огресте.
У термину од 19 часова на онлине програму је специјална пројекција филма „Упркос магли“ Горана Паскаљевића (петак, 25. септембар), као и филмови из селекције LIFFЕ Победници – „Тилва Рош“ Николе Лежаића (субота, 26. септембар), „Клип“ Маје Милош (недеља, 27. септембар), „Кругови“ Срдана Голубовића (понедељак, 28. септембар) и „Реквијем за госпођу Ј“ у режији Бојана Вулетића (уторак, 29. септембар).

LIFFE се одржава у организацији Лесковачког културног центра, а уз подршку Града Лесковца, Министарства културе и информисања Републике Србије, Филмског центра Србије и спонзора. Фестивал ће бити одржан у складу са мерама Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid-19.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *