МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“ У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ

Током седам дана, од  12 – 18. мај 2021. године, обележавајући Међународни дан музеја (18. маја), Европску ноћ музеја (15. маја) и Националну недељу музеја, преко 90 музеја и сродних институција широм Србије, припремају разноврсне садржаје за публику.
Овогодишња тема Манифестације – БУДУЋНОСТ МУЗЕЈА: НОВЕ ИДЕЈЕ, НОВЕ ПРАКСЕ, актуелна је посебно у новонасталим околностима које је донела пандемија, а у којој су музеји показали висок степен прилагодљивости, стављајући фокус на дигитализацију и стварање нових облика културног искуства.


Музеј Војводине публику дочекује са сталним поставкама: Војводине од каменог доба до почетка 20. века и Музеј присаједињења 1918, али и са неколико тематских изложби: Карловачка гимназија као чувар културне баштине; Константин Костић – народни трибун; МУЗЕЈ КАО ИНСПИРАЦИЈА – Музеј у оку студената Академије уметности; Тако су говорили наши преци и МУЗЕЈ КАО ИНСПИРАЦИЈА – Трансформација атријума Музеја Војводине.

Такође током ових седам дана биће организовани и едукативни програми за децу, али и стручна вођења и дружења са кустосима Музеја.
Комплетан програм манифестације Музеји за 10 у Музеју Војводине можете погледати на веб сајту и друштвеним мрежама Музеја.


Ове године отворен је и позив за публику да учествује у наградном конкурсу: Представи свој омиљени музејски предмет кроз кратку видео форму (више о наградном конкурсу на: https://www.muzejisrbije.rs/2021/04/25/nagradni-konkurs-na-temu-predstavi-svoj-muzej-u-sklopu-manifestacije-muzeji-za-10-2021-godine/ ).
Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а координира је Национални комитет Међународног савета музеја – ИKОМ Србија.
Програми ће се реализовати уз примену свих прописаних мера за спречавање и сузбијање заразне болести KОВИД 19. Због ограниченог броја посетилаца, диктираног овим мерама, присуство едукативним програмима и стручним вођењима потребно је најавити на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs
Током трајања Манифестације улаз ће бити бесплатан.

Извор: Музеј Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *