ИЗЛОЖБА „СТАКЛО“

У петак, 8. децембра у 20 часова у Музеју Војводине (Дунавска 35) отвара се интердисциплинарна изложба СТАКЛО.

Изложба је разултат рада ауторског тима који чине: археолошкиња мр Тијана Станковић Пештерац; историчарке уметности: МА Александра Стефанов и МА Драгана Гарић; етнолози: др Татјана Бугарски, мр Катарина Радисављевић и Богдан Шекарић; историчарке: Веселинка Марковић и Милкица Поповић; уметница др Мирјана Благојев.

Стакло је материјал који нас вековима задивљује, својим физичким и естетским својствима буди машту стваралаца од праисторије до данашњих времена. Развијајући технологију његове израде, човек му је проналазио најразличитију намену, у свакодневном, декоративном и уметничком обликовању материјалне стварности. Стога није необично да се у Музеју Војводине предмети од стакла чувају у оквиру археолошких, историјских, уметничких и етнолошких збирки.
Посебном резолуцијом Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 2022. за Mеђународну годину стакла. Ова иницијатива покренута је ради промишљања начина на који стакло може помоћи развоју одрживијих друштава, промоције најновијих научних и техничких достигнућа, утицаја стакла на историју и уметност и улоге музеја у очувању наслеђа везаног за стакло.

Поводом обележавања Mеђународне године стакла, стакло и његова улога у друштву били су у фокусу бројних музејских установа и стручњака у свету и у нашој земљи.
Изложбом Стакло представљамо део наше богате колекције указујући управо на многобројне аспекте овог значајног материјала.

Извор: Педагошка служба Музеја Војводине

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *