ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА СЕЋАЊУ НА ПИЛОТА ТРИФУНА АМИЏИЋА

У петак 27.маја 2016. године у 19 часова отвара се изложба посвећена сећању на пилота Трифуна Р. Амиџића у Галерији КЦ Кула у Кули у сарадњи са Галеријом Ла Виста из Новог Сада.
Војни пилот Трифун Амиџић био је један од најзаслужнијих ваздухопловаца из периода стварања Ратног ваздухопловства нове Југославије. Он се истакао храброшћу, летењем у јуришном авиону IL-2, „штормовику“, чија је сама појава уливала страх у кости фашистичким војницима.

Трифун Амиџић је војну каријеру започео у пешадији, али га је љубав према летењу одвела у авијацију, упркос бројним препрекама које је при томе морао да савлада. У априлском рату је заробљен, али је успео да побегне из заточеништва и прикључио се авијацији нове Југославије, поставши командант 422. јуришне ескадриле „штормовика“. Амиџић, којег су одликовале изузетна летачка вештина и одлучност, заједно са својим колегама пилотима учествовао је у многим тешким биткама, дајући тако допринос коначној победи над фашистичким окупаторима.

Одликован је за војне заслуге, а његови летачки подвизи остали су забележени у аналима југословенског Ратног ваздухопловства.

deda foto6 deda foto5

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *